IT

Apple konačno priznao poraz od Androida

U ovoj oblasti Apple je dugo držao prvo mjesto ali sada Androidi preuzimaju primat.

mobitel andoid AI
FOTO: UNSPLASH

Godinama su Appleovi pametni telefoni zadržali odlučujuću prednost u odnosu na Android uređaje u ključnoj oblasti: dugovječnosti njihovog ciklusa softverske podrške. U suštini, sve dok vaš telefon nastavlja da prima ažuriranja, on će funkcionisati adekvatno.

Uvjerenja o robnoj marki značajno utiču na ponašanje kupaca, jer dugoročna podrška za ažuriranje osigurava da vaš telefon ne samo da dobije nove funkcije već ima i zakrpljene sigurnosne propuste. Historijski gledano, Apple nije precizirao tačan broj godina u kojem će pružati softversku podršku za svaki uređaj, ali je dugo držao krunu u tom pogledu.

Međutim, zbog uredbe u Velikoj Britaniji, Apple je konačno odredio trajanje svoje podrške. Nije loš rezultat, ali zaostaje dvije godine za najboljim Android konkurentima. U skladu sa britanskim Zakonom o sigurnosti proizvoda i telekomunikacijskoj infrastrukturi (PSTI), Apple je najavio da će obezbjeđivati ​​sigurnosna ažuriranja za najmanje pet godina za svoj najnoviji telefon, iPhone 15 Pro Max, piše Digital Trends.

Pročitajte još

U PSTI deklaraciji pod nazivom „Izjava o usklađenosti povezivih uređaja“, Apple je naveo „Minimalno 5 godina od prvog datuma isporuke“ kao „Definisani period podrške“. Prema nacrtu smjernica prema Uredbi o sigurnosti proizvoda i telekomunikacijskoj infrastrukturi (2023), to je definirano kao:

“Minimalni vremenski period, izražen kao vremenski period sa datumom završetka, za koji će biti obezbijeđena sigurnosna ažuriranja.”

Važno je napomenuti da su OS i sigurnosna ažuriranja dvije različite stvari. Tipično, kompanija se obavezuje na više godina sigurnosnih ažuriranja nego ažuriranja OS-a jer stariji hardver možda neće podržavati nove funkcije predstavljene nekoliko godina kasnije.

Apple se obavezao na najmanje pet godina sigurnosnih ažuriranja za iPhone. Nasuprot tome, Google i Samsung su se obavezali da će obezbijediti sigurnosna ažuriranja sedam godina. Impresivno, ova obaveza uključuje ažuriranja softvera u istom trajanju, što znači da će vodeći Google Pixel telefoni i Samsung uređaji dobiti nove softverske funkcije narednih sedam godina.

Ovi razvoji naglašavaju izuzetan pomak u industriji.