Region

Apokaliptične scene uz granicu s BiH: Divlja bujica hara, na planinama pao snijeg

Centar duboke sredozemne ciklone premješta se preko Jonskog mora dalje prema Grčkoj, a pod njenim utjecajem je i područje Jadrana.

FOTO: RINTSCREEN / NEVRIJEME U HRVATSKO
FOTO: RINTSCREEN / NEVRIJEME U HRVATSKO

Zbog toga je uzduž cijele Hrvatske obale nedjelja bila oblačna, povremeno uz kišu. Ipak, kišni “epicentar” dogodio se nad širim područje doline Neretve gdje su pale iznimno velike količine kiše u kratkom vremenu.

Pročitajte još

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, zadnja 24 sata, do 20 sati, Vid kraj Metkovića je primio 141 litru kiše po metru kvadratnome. U Kominu je palo 125 litara kiše, a Neum je dobio 138 litara. Ukratko, dovoljno je reći da je u jednom danu, odnosno i svega nekoliko sati, palo je znatno više kiše nego što prosječno padne u cijelom februaru.

Na vrgoračkom području i dijelovima Mljeta palo je 60 litara po metru kvadratnom.

Velike količine kiše u kratko vrijeme donijele su mjestimične bujične poplave u dolini Neretve. Jedno od takvih mjesta je Klek koji se nalazi na obali, neposredni prije granice s BiH, istočno od Pelješkog mosta.

Najgore je bilo u popodnevnim satima kada je visina bujičnih voda lokalno dosezala metar, a jedan je bager intervenirao u čišćenju barijera koje je bujica nanijela, piše Dalmacija Danas.

U najvišem gorju u Hrvatskoj danas pao snijeg. Padao je na Biokovu, Svilaji, Kamešnici i Dinari. Iznad 1500 metara palo ga je desetak centimetara. Ne zvuči puni, ali s obzirom na ekstremno toplu zimu, radi se o jednom od najkonkretnijih snježnih pokrivača sezone.

Prihvati notifikacije