Svijet

Ankete: Stranka Marine Le Pen ima veliku prednost pred izbore u Francuskoj

Krajnje desna francuska stranka "Nacionalno okupljanje" Marine Le Pen vodi u utrci uoči parlamentarnih izbora u Francuskoj, ispred ljevičarske Narodne fronte i centriste predsjednika Emmanuela Macrona, pokazale su dvije ankete u četvrtak.

FOTO:  EPA-EFE/TERESA SUAREZ
FOTO: EPA-EFE/TERESA SUAREZ
arhiva

Institut IFOP u anketi za radiodifuznu grupu TF1 i Le Figaro rekao je da bi Nacionalno okupljanje (RN) dobilo 34 posto glasova. Narodna fronta dosegla je 29 posto, a Macronov blok Zajedno 22 postDruga anketa Harris Interactivea, provedena za RTL radio, M6 TV i Challenges Magazine, pokazala je rezultat od 33 posto za RN, 26 posto za ljevicu, a 21 posto za Macronov tabor.

Simulacija nacionalnog glasanja, međutim, ne dopušta direktnu prognozu ravnoteže snaga u sljedećoj francuskoj Nacionalnoj skupštini, jer se izbori 30. juna i 7. jula održavaju kao većinsko glasanje u dva kruga u svakom okrugu.

Anketa Harrisa napravila je ipak grube projekcije i prognozirala 235 do 280 mjesta za RN i njegove saveznike, što bi bilo manje od 289 potrebnih za apsolutnu većinu, ali bi ga učinilo daleko najvećim blokom, piše Index.hr.