Svijet

Angela Merkel: Ukrajina je danas snažna. Da ju je Putin napao 2008., pregazio bi je...

Prije otprilike godinu dana, Angela Merkel otišla je s pozicije njemačke kancelarke kao heroina slobodnog svijeta.

FOTO: EPA-EFE/FILIP SINGER
FOTO: EPA-EFE/FILIP SINGER

Na oproštajnoj svečanosti kancelarki koja je na čelu Njemačke provela 16 godina, prema njenoj želji, svirala je stvar “majke punka” Nine Hagen “Du hast den Farbfilm vergessen”. Bila je to želja samouvjerene njemačke žene, u koju je ta djevojčica iz istočne Njemačke odrasla piše Der Spiegel koji ju je ovih dana posjetio u njezinu uredu u Belinu gdje s vjernom dugogodišnjom tajnicom piše političke memoare.

Nije se baš nimalo promijenila, komentira autor dok opisuje kako je smirena, kao da do nje ne dopiru vijesti o događajima u svijetu. Ni kritike na račun njene ostavštine kojoj kao da svaki dan sve više blijedi onaj prvotni sjaj.

Merkel kaže kako bi “preferirala malo mirnije političko razdoblje nakon svog dolaska” jer je, dotiče se teške teme, “stvarno puno vremena posvetila Ukrajini”.

“Ali nije je iznenadilo”, priznaje Spiegelu. Sporazum iz Minska već je prije erodirao. “U ljeto 2021., nakon Bidenova susreta s Putinom, Emmanuel Macron i ja smo željeli organizirati produktivan pregovarački format u Evropskom vijeću. Neki su se protivili, a ja više nisam imala snagu da to proguram. Svi su znali da ću otići. Neki su komentirali da je to pitanje za velike zemlje. Isto se dogodilo za moje oproštajne posjete Moskvi. Putinu si važan ako imaš političku moć. Doveo je taj put sa sobom Lavrova. Obično smo se nalazili licem u lice”, objašnjava Merkel, prenosi Jutarnji.

Nije bilo govora o tome da ostane. Bilo je vrijeme za nekog novog. Na unutrašnjem planu već se davno trebala povući. A na polju vanjske politike već neko vrijeme nije uspijevala u svojim politikama. Bilo je, jednostavno, vrijeme za novi pristup. Pa zastaje na koju sekundu i dodaje: “Ali ne možete se sada ponašati kao da bi sve bilo u redu s pravim pristupom”.

Plitki zaključci

U političkoj penziji Merkel ima vremena za serije poput Krune, Babilon Berlin, ali i seriju „Munchen: Na rubu rata” o tome je li se Hitlera moglo zaustaviti. I ulozi britanskog premijera Chamberlaina u osvit Drugog svjetskog rata. Svidio joj se Munchen jer je Churchillov prethodnik prikazan u drugom svjetlu, ne isključivo kao prestrašeni Hitlerov pijun nego kao strateg koji je svojoj zemlji kupio vrijeme da se pripremi za njemački napad. U njenom pripovijedanju, piše Spiegel, Munchen 1938. pomalo zvuči kao Bukurešt 2008., u kojem je Njemačka, s Merkel na čelu, rekla “ne” ukrajinskom približavanju NATO-u. “Sada je to snažna, dobro utvrđena zemlja. Tada bi je Putinova vojska pregazila”, kaže Merkel.

Osim što gleda serije, Merkel ima dovoljno vremena za čitanje. U razgovoru za Spiegel otkrila je kako je upravo pročitala Churchillovu biografiju. U posljednje vrijeme prelistala je iz vlastitu biografiju iz pera Ralpha Bollmanna. Bollmann u svoj knjizi zaključuje kako je “Merkel bolno i polagano otkrila koliko su stanovnici zapadnog svijeta nepripremljeni za novo”.

Bivša kancelarka ne krije nestrpljenje zbog takvih plitkih zaključaka. “Pisati o 2013. i 2014., kao da nisam imala nikakva drugog posla osim Minska, je pojednostavljivanje. Te godine su bili izbori, koalicijski pregovori, još je bila aktualna Grčka, slomila sam zdjelicu. Trenutačno svi govore o ukrajinskom ratu, a niko ne spominje dogovor između EU i Turske. U jednom trenutku će se pitati: Kako ste mogli to zaboraviti?”, kaže.

Angela Merkel čita i Shakespearea i Schillera kako bi bolje razumjela što se trenutno događa, uključujući i s njom. Koja je njena uloga, što će ostati za njom. U prvom periodu nakon odlaska šetala je baltičkom obalom slušajući Shakespeareova Macbetha.

Dok je gledala pogreb britanske kraljice vidjela je bivšeg kolegu Tonyja Blaira. “Bio je veliki politički talent koji je potpuno uništio svoju reputaciju s iračkim ratom i postavši Bushova pudlica”, kaže.

Prihvati notifikacije