Svijet

Amnesty International: Francuska mora zaustaviti prodaju oružja Izraelu

Predstavnik Amnesty Internationala u Francuskoj Jean-Claude Samoullier je poslao pismo predsjedniku Emmanuelu Macronu u kojem je otvoreno ukazao na veliku opasnost od genocida u Pojasu Gaze koji se suočava sa brutalnim izraelskim napadima.

izrael IDF vojska
FOTO: EPA-EFE/ABIR SULTAN
Arhiva

Predstavnik organizacije Amnesty International u Francuskoj Jean-Claude Samoullier upozorio je na rizik od genocida u Pojasu Gaze i pozvao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da zaustavi prodaju oružja Izraelu, javlja Anadolu.

Pročitajte još

Samoullier je poslao pismo predsjedniku Macronu u kojem je otvoreno ukazao na veliku opasnost od genocida u Pojasu Gaze koji se suočava sa brutalnim napadima za genocid optuženog Izraela.

Samoullier traži da Francuska odmah prestane slati vojnu opremu Izraelu.

Kako je pojasnio, pravo na samoodbranu može se koristiti samo u okviru jasnih pravila ratovanja.

Samoullier je naglasio da Izrael također mora ispoštovati odluku koju je donio Međunarodni sud pravde (ICJ) 26. januara, dodajući da su sve države dužne da prate provođenje preliminarnih odluka ICJ-a.

“Ovo zahtijeva trajni prekid vatre i zaustavljanje isporuke oružja i vojne opreme Izraelu, kao što Amnesty International ponavlja mjesecima. Kao država članica Konvencije o genocidu, Francuska mora ispuniti obavezu da spriječi genocid”, kazao je Samoullier.

Podsjetio je da su neke države, poput Španije, već prestale da izvoze oružje u Izrael.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.195 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​