Sarajevo

Amir Vuk Zec: Vijećnica je neupotrebljiva i zato se tamo dešavaju svadbe i pokoji događaj

Akademik Amir Vuk Zec, arhitekta za N1 je komentarisao najnovija dešavanja u vezi obrušavanja nacionalnog spomenika na Marijin Dvoru te kompletne gradnje, ubranizacije i vizure glavnog grada.

FOTO: SARAJEVSKA VIJEĆNICA/FACEBOOK
FOTO: SARAJEVSKA VIJEĆNICA/FACEBOOK

Vuk Zec ističe da po odluci o Urbanom historijskom jezgru Sarajeva došlo je do komplikacije o odlučivanju i ovlastima, pa smo kako je kazao Zec sami sebi zapetljali situaciju.

“Ja kao arhitekta ne mogu ništa ovjeriti na nivou od Marijin Dvora do Baščaršije mogu samo firme iz Banjaluke i Mostara jer imaju zaposlene arheologe, advokate, pravnike koji su spremni za javne nabavke. To je blaga eutanazija Sarajeva i BiH. O Sarajevu, jezgru grada odlučuju oni koji nisu iz ovog grada”, objasnio je Vuk Zec.

Za Vuk Zeca upravo firme iz Banjaluke i Mostara imaju glavnu ulogu zbog javnih nabavki i procesa.

“BiH se brani od Marijin Dvora do Baščaršije i zato se rastače“, naveo je Vuk Zec.

Primjer Gradske kuće gdje će biti EU info centar

Kao loš primjer odnosno, kako je kazao Vuk Zec, devastacije Sarajeva iznuta naveo je slučaj Gradske kuće gdje je Vječna vatra gdje se priprema EU info centar.

“Ovjeri projekat firma iz Mostara, izvodi firma iz Beograda. Sve su to javne nabavke. Niko se ne pita šta bi ondje trebalo biti. Evropska unija to što, hajmo reći, pogura taj nesklad da naprave taj svoj prostor i onda nastane opšti cirkus u gradu kao što je čitava ona zgrada. Sarajevo se devastira iznutra”, istakao je Vuk Zec.

Loš odnos sa vlastima

Zbog komplikovane strukture koju Sarajevo ima odnosno općine, grad pa kanton, Vuk Zec navodi da to utječe na urbanizaciju i projekte jer niko ne govori o prostoru. Kao primjer navodi da kako je njemu poznato, još aktuelni ministar prostornog uređenja, komunalne privrede, infrastrukture, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović nikada nije konsultovao arhitekte i bavio se prostorom.

“Sarajevo gubi na identitetu, u prostoru zaostaje”, istakao je i dodao:

“Naša gradonačelnica odlučuje o koritu Miljacke i prijeme”, kazao je Vuk Zec.

Kao novi kantonalni ministar najavljen je Almir Bečarević koji je kao prvi potez najavio umivanje Sarajeva.

Vuk Zec mu je poručio da mora se posvetiti prostoru i konsultovati se s strukom.

Primjer Vijećnice

Vijećnica se u unutrašmnjem smislu mogla za Vuk Zeca drugačije organizirati i to kao art prostor.

“Vijećnica je neupotrebljiva i zato se tamo dešavaju svadbe i pokoji događaj”, pojasnio je Vuk Zec.

Markale i Opština Centar Sarajevo

Ponovio je Vuk Zec da je gradnja stambene zgrade na Markalama nevjerovatni promašaj i da mi na takvim mjestima stradanja ne njegujemo kulturu sjećanja. To je ukazao i na slučaju ispred Gradske tržnice gdje proslavljeni bh. nogometaš Miralem Pjanić je ustaklio baštu svog kafića Revolucija.

“Oni daju da se ustakli, još daju da se naprave dvije trafike”, naveo je Vuk Zec.

“Arhitekte kao konobari”

Rješenje postoji, kaže Vuk Zec a to je da se kompletna regulativa počne mijenjati, što je započeo tadašnji kantonalni ministar Faruk Kapidžić koji je, kaže Vuk Zec vršio razgovore ali je potom sve stalo.

“Mora se mijenjat kantonalni zakonik, vi ništa ne možete bez toga raditi. Arhitekte su usluga kao konobari, donosi mi kafu sa šećerom, bez šećera”, naveo je Vuk Zec.

Umjesto bavljenja sitnim interesima, kaže Vuk Zec mora se gledati šira slika.

“Nemamo državnika koji misle o sljedećim generacijama”, pojasnio je Vuk Zec.

Vuk Zec poentira da ne treba odbaciti pojedine ideje poput izmještanja sarajevskog aerodroma ili slične ali samo u kontekstu razgovora i konkretnih rješenja koja konačno moraju biti predstavljena pa i ona na Marijin Dvoru ili recimo na prostoru ruševne Jajce kasarne

Prihvati notifikacije