Svijet

Američko ministarstvo pravde i 15 saveznih država podiglo tužbu protiv Applea

Američko ministarstvo pravde i 15 saveznih država podnijeli su danas tužbu protiv Applea, tvrdeći da je izgradio monopol na tržištu pametnih telefona, oštetio manje konkurente i podigao cijene.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Glavni je cilj tužbe na 88 stranica da se tržište pametnih telefona “oslobodi” Appleove prakse koja guši konkurenciju i isključuje druge proizvođače i da se ponovo uspostavi ravnopravno natjecanje kako bi se snizile cijene za potrošače, smanjile naknade za programere i očuvale inovacije.

Pročitajte još

Apple koristi mehanizme kako bi suzbio tehnologije koje su mogle potaknuti konkurenciju među pametnim telefonima, tvrde u ministarstvu pravde, izdvojivši primjere takozvanih superaplikacija, aplikacija za igre u oblaku i za slanje poruka, pametnih satova i digitalnih novčanika.

“Potrošači ne bi trebali plaćati više cijene zato što kompanije krše zakone o suzbijanju monopola”, rekao je državni advokat Merrick Garland. “Ako ga se ne zaustavi, Apple će i dalje jačati svoj monopol na tržištu pametnih telefona”, dodao je Garland.

Apple traži za iPhone čak 1599 dolara i zarađuje od svih drugih proizvođača u sektoru, naglašavaju u američkom ministarstvu pravde.

Dodaju i da kompanija poslovnim partnerima poput programera softvera, kartičnih kompanija pa i konkurenata poput Googlea iza zatvorenih vrata naplaćuje naknade koje u konačnici podižu cijene mobitela za potrošače i povećavaju njenu dobit.

Apple odbacuje navode iz tužbe, tvrdeći da ugrožava prepoznatljivi profil tvrtke i da bi ih mogla omesti u “stvaranju tehnologije koju ljudi očekuju od Applea, mjesta križanja hardvera, softvera i usluga”, prenosi index.