BiH

Ambasadorica Savić predala akreditivna pisma generalnom direktoru UNIDO-a

Stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri OSCE-u , UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču ambasadorica Danka Savić  predala je 24. januara  akreditivna pisma  generalnom direktoru Organizacije za industrijski razvoj Ujedinjenih nacija (UNIDO)  Gerdu Mulleru. 

FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH

UNIDO je specijalizovana agencija u okviru sistema UN-a koja se bavi unapređenjem industrijskog razvoja sa ciljem smanjenja siromaštva, te postizanja ekonomskog i društvenog napretka.

Generalni direktor Muller je predstavio glavne ciljeve i politiku djelovanja UNIDO-a, naglasivši da daje stručnu i tehničku pomoć u realizaciji projekata koji se finansiraju iz donatorskih sredstava, te da se u Bosni i Hercegovini trenutno realizuju četiri projekta. Napomenuo je da je prošle godine, u sklopu posjete našoj regiji, boravio i u Bosni i Hercegovini.

Ambasadorica Savić je zahvalila na dosadašnjoj pomoći BiH, i izrazila nadu da će se saradnja BiH i UNIDO-a razvijati u narednim razdoblju. Posebno je naglašena mogućnost da se to dogodi nakon otvaranja pregovora BiH sa EU  pružanjem ekspertske pomoći BiH.

Direktor je kazao da UNIDO nudi platformu za transfer znanja i tehnologije u kombinaciji sa promocijom investicija, te da može podržati zemlje Zapadnog Balkana u postizanju svojih prioriteta industrijskog razvoja u cilju jačanja ekonomskog razvoja i stabilnosti regiona, saopćeno je iz  Ureda za odnose s  javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.