BiH

Ambasadorica Austrije u posjeti Agenciji IDDEEA - Saradnja za digitalnu transformaciju

Ambasadorica Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Urlike Hartmann posjetila je sjedište Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, gdje ju je ugostio direktor IDDEEA-e Almir Badnjević.

FOTO: IDDEEA BIH
FOTO: IDDEEA BIH

Badnjević je predstavio postignuća prethodnih nekoliko mjeseci, istaknuvši napore agencije u digitalizaciji i unapređenju usluga građanima.

Uz predstavljanje digitalnog potpisa, direktor je najavio uvođenje digitalnog novčanika s ciljem olakšanja građanima obavljanje raznih transakcija iz udobnosti vlastitog doma, te smanjenja čekanja u redovima.

Ambasadorica Hartmann istaknula je napredak austrijskog sistema digitalizacije, te podržala napore Bosne i Hercegovine u tom smjeru.

Naglasila je svoje interesovanje i zadovoljstvo novitetima IDDEEA-e, izrazivši spremnost Ambasade Austrije da pomogne u ostvarivanju ciljeva Agencije, iako su kapaciteti ograničeni.

Obostrano je zaključeno da digitalizacija i e-servisi predstavljaju korak naprijed za dobrobit građana, te da će saradnja između Austrije i Bosne i Hercegovine biti od koristi u ostvarivanju ovih ciljeva, saopćeno je iz IDDEEA-e.