Svijet

Ambasador Sven Alkalaj predao akreditivna pisma generalnom sekretaru Organizacije američkih država Luisu Almagru Lemesu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Sven Alkalaj predao je akreditivna pisma generalnom sekretaru Organizacije američkih država (OAD) Luisu Almagru Lemesu, čime je i zvanično postao stalni posmatrač pri toj regionalnoj organizaciji.

Alkalaj i Lemes
FOTO: MVP BIH

Tokom sastanka sa generalnim sekretarom OAD-a, ambasador Alkalaj je istakao važnost te organizacije ne samo na multilateralnom već i na bilateralnom planu, naglasivši da ona predstavlja dobru platformu i kanal komunikacije posebno za male države, kao što je Bosna i Hercegovina.

Budući da je ambasador Almagro Lemes iz Urugvaja, ambasador Alkalaj je iskoristio priliku da ga obavijesti da je Bosna i Hercegovina dobila određene nekretnine u Urugvaju u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, te da u budućnosti planira poduzeti konkretne korake vezane za tu imovinu.

Alkalaj i Lemes
FOTO: MVP BIH

Sagovornici su se tokom razgovora dotakli još nekoliko tema od interesa za region koji pokriva OAD, kao što su nedavno održani izbori u Argentini, naredna 54. Generalna skupština OAD-a koja bi se trebala održati u Surinamu 2024. godine, te kandidatura premijerke Barbadosa Mie Mottley za narednog generalnog sekretara UN-a.

Na kraju srdačnog susreta, ambasador Alkalaj je istakao posvećenost Bosne i Hergevine daljem razvoju saradnje sa OAD-om i njegovanju bilateralnih odnosa sa svim njenim državana članicama. OAD je najstarija regionalna organizacija na svijetu koja je osnovana 30. aprila 1948. godine u Bogoti, Kolumbija, a koja datira još od prve međunarodne konferencije američkih država, održane u Vašingtonu, DC, od oktobra 1889. do aprila 1890. godine. Organizacija okuplja 35 država Sjeverne i Latinske Amerike i Kariba sa statusom članice, kao i 72 države sa statusom stalnog posmatrača.

Prihvati notifikacije