Politika

Ambasador Mađarske u BiH posjetio Heleza: Želimo da što prije postanete članica EU

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa saradnicima, primio je u petak u službenu posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristiana Poša.

FOTO: MOBIH
FOTO: MOBIH

Ministar Helez je informirao ambasadora Poša o trenutnim aktivnostima koje se realiziraju u MO BiH i OS BiH. Također, ministar Helez i ambasador Mađarske razgovarali su i o bilateralnoj vojnoj saradnji.

Obzirom da ministarstva odbrane dvije zemlje imaju potpisan Plan bilateralne vojne saradnje u 2023. godini, jedna od tema ovog susreta bila je i proces usaglašavanja Plana bilateralne vojne saradnje u 2024. godini.

Helez je izrazio zadovoljstvo međusobnom saradnjom te je naglasio da je zahvalan ovoj zemlji što je jedna od 12 partnerskih država koja je učestvovala u uspostavlјanju Centra za obuku za operacije podrške miru (COOPM/PSOTC) 2003. godine.

– Želja nam je da nastavimo dobru saradnju. Kao što znate, po pitanju vojnog predstavlјanja, Mađarska ima rezidentnog vojnog atašea u BiH, dok naša zemlja nema vojnog predstavnika u Mađarskoj, te se nadam da ćemo to promijeniti. U narednoj godini na čelo EUFOR-a dolazi Mađar, vjerujem da ćemo i na tom polju imati dobru saradnju, kao i da ćemo nastaviti s obukom naših pripadnika u Mađarskoj – kazao je ministar odbrane BiH.

– Veoma nam je bitno šta se dešava u BiH, vidimo vas kao dobrog prijatelja. Drago nam je da imamo takvog partnera, želja nam je da vas podržavamo i u praksi, a ne samo verbalno – istaknuo je ambasador Mađarske u BiH, ističući da BiH i Mađarska nemaju otvorenih pitanja. Poša je također naglasio je da je njegova zemlja donirala najveću pomoć za BiH u periodu pandemije COVID-19.

– Budući da su pojedine partnerske zemlje iskazale interes za osiguranje pomoći Bosni i Hercegovini kroz NATO programa izgradnje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta (DCB) i Mađarska je odlučila da vašoj zemlji pomogne s 800.000 dolara. Prvobitno zato što želimo da što prije postanete članica EU. Važno nam je da budete dio ove zajednice, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana – kazao je Poša.

Helez i Poš su razgovarali i o namjenskoj industriji, obrazovnom sistemu, sigurnosnoj situaciju u našoj zemlji, zapadnom Balkanu, ali i o aktuelnim sukobima u svijetu, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.