BiH

Alija Tabaković za Bosnainfo o Srebrenici: "Zabili su ekser antifašizmu, vratili su nas na period prije 28 godina..."

Skupština Srebrenice danas je usvojila, po mnogima, sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Ova tačka dnevnog reda usvojena je sa 14 glasova ZA.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Određeni zastupnici su ranije napustili sjednicu. Ko je napustio sjednicu danas, zašto promjena naziva ulica, ali i o rezoluciji o Srebrenici za Bosnainfo govorio je predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Alija Tabaković.

“Nije Klub Bošnjaka kao klub napustio sjednicu, napustili su članovi kluba ‘Moja adresa Srebrenica’ koju čine SDA i SBiH. Salko Tursunović, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica i Džemaludina Nurkić, odbornica DF-a nisu prisustvovali, ali konstantno su šutili i prećutno davali saglasnost na ovo što se dešava, jer se nikada nisu oglasili po ovom pitanju.

Salko Tursunović je prije dva dana perfidno odbio da sazove sjednicu, pa je njegov zamjenik nakon sat vremena ipak sazvao sjednicu i nažalost danas je donesena odluka o promjeni naziva ulica.

Ovim su nas resetovali i vratili na post-genocidni period prije 28 godina kada je Ratko Mladić ušao u Srebrenicu i kada je kazao da se skine table Reufa Selmanagića Crnog, to je danas uradio Momčilo Cvjetinović i Miloš Milovanović koji su i tada bili dijelom političkog i vojnog sistema koji su činili genocide u Srebrenici.

Pročitajte još

Dakle, svakako osam godina vladavine srpske vlasti u Srebrenici se pokazalo da ništa dobro nije urađeno i kada nema ništa dobro, onda hajde da se bavimo nacionalističkom retorikom i prosipanjem prašine u oči narodu izmjenom naziva ulica. Na ovaj način se zakucao ekser antifašizmu u Srebenici i ovo sadašnje rukovodstvo od načelnika, zamjenika, potpredsjednika Skupštine i svih odbornika koji su glasali su se tako blizu primakli fašističkim vrijednostima, a protjerali antifašizam jer su danas zamijenili nazive ulica heroja Reufa Selmanagića Crnog, Maršala Tita, Milivoja Mićića, Mihajla Bjelakovića i približili se nekakvim četnicima iz Drugog svjetskog rata i progenocidnim projektima kao što je to Republika Srpska”, ističe Tabaković.

Da li se može išta uraditi da se zaustavi promjena naziva ulica, Tabaković tvrdi da jedini može reagovati Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH.

“Jedina opcija nažalost jeste da u koliko bude imao sluha za žrtve genocida i za grad genocida, da visoki predstavnik poništi odluku, a drugi način ne postoji. Ili da dođu neka nova normalnija vremena, normalniji ljudi, sagovornici u srpskim političkim partijama. Mi smo tražili to i sa OSCE-om koji je bio uključen u ovo priču da nađemo neka zajednička rješenja, modernija, multietnička rješenja, ali nažalost nije bilo sluha od srpskih političkih partija”, kaže Tabaković.

Početkom maja, u Generalnoj skupštini UN-a trebalo bi se glasati i rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Brojne su reakcije, a nažalost opet su glasni oni kojima smeta da se rezolucija usvoji, a u njoj nema ništa sporno, sve su historijske dokazane činjenice.

Tabaković za naš portal pojašnjava može li iko osporiti rezoluciju i smatrali da će doći do eskalacije sukoba ukoliko se rezolucija zvanično usvoji?

“Ako me pitate kao čovjeka šta mi lično znači ta rezolucija rekao bih ne znači mi ništa. Imamo rezoluciju Evropskog parlamenta i imamo konstantno kršenja prava našeg naroda ne samo u BiH, već posebno u ovom entitetu.

Genocidni projekti i politike su nagrađeni sa pola teritprije države BiH od strane međunarodne zajednice i danas danile tolerišu i pored Zakona o zabrani negiranja genocida, nema nikakve kazne, nema nikakve sankcije.

Međunarodna zajednica šuti na sve ovo, ona je tu odgovorna za Srebrenicu 1995. godine. Rezolucija znači u normalnim sistemima ukoliko se desi iskreno pokajanje ili priznanje predstavnika srpskog naroda, ne samo u BiH već i u Srbiji, da private istinu i da se okrenemo budućnosti radi naše djece i naših naroda, to bi onda imalo svrhu i smisao. Ovako tjeranje Bošnjaka, ispalo je da mi moramo tražiti od predstavnika Srba i srpskog naroda halala za ovo što ih pozivamo da priznaju genocid.

Smatram da neće biti nikakvog sukoba ukoliko se rezolucija usvoji, ali isto tako neće se ovom rezolucijom i ako bude usvojena neće se ništa spektakularno promijeniti u mentalnom sklopu SPC, srpskih partija i predstavnika, jer oni dušom i tijelom stoje uz ratne zločince i zločine i nemaju oninamjeru da se mijenjaju, jer ništa nije manje prisutno danas negiranje genocida nego prije godina kada je on i počinjen. godine kada je donesena presuda, tadašnje vlasti Srbije i entiteta RS su bile blaze u stavovima, usvojile su se komisije za Srebrenicu, a vidite šta se danas dešava.

Više je odbojnosti u sistemu RS-a i Srbije, tako da bez iskrenog pokajanja, prihvatanja i odricanja od strane srpskog naroda i SPC i ograđivanja od počinilaca genocida da oni svakako nose kolektivnu odgovornost, ali ne krivicu, jer nemoguće je i nepravedno optužiti čitav jedan narod, ali odgovornost je da se ograde javno od takvih stvari, jer jesu odgovorni i ne može me niko suprotno ubijediti.

Život u Srebenici je moguć, ono što nas nije ubilo to nas ojača, a mi ćemo nastaviti I dalje da se borimo za prava našeg naroda, to mogu da kažem u ime ekipe koju predvodim u ime SDA, u ime zdrave omladine u Srebrenici.

Nažalost ne misle svi tako, ali mi koji smo ovdje nećemo se umoriti, nećemo odustati, to je naša obaveza prema Bogu, prema našim žrtvama i prema budućim pokoljenjima koji će se sigurno rađati na ovim prostorima”, poručio je Tabaković u razgovoru za Bosnainfo.