BiH

Alabama izvela prvo pogubljenje osuđenika na smrt koristeći azot

Alabama je izvela prvo pogubljenje osuđenika na smrt u SAD koristeći azot, što je neprovjerena procedura za koju su njegovi advokati tvrdili da predstavlja oblik okrutne i neobične kazne zabranjene američkim ustavom.

FOTO: DAVE MARTIN/AP
FOTO: DAVE MARTIN/AP

Kenneth Smith, 58, proglašen je mrtvim u četvrtak navečer u 20.25 u zatvoru u Alabami nakon što je udahnuo čisti dušik kroz masku za lice čime je izazvan nedostatak kisika. Pogubljenje je trajalo oko 22 minuta.

Pročitajte još

Alabama je tvrdila da je nova metoda azotnog gasa “možda najhumanija metoda pogubljenja ikada osmišljena”. Ali izjave svjedoka novinara prisutnih u odaji smrti sugeriraju da je Smithova smrt bila sve samo ne humana.

Marty Roney iz Montgomery Advertiser-a izvijestio je da se između 19:57 po lokalnom vremenu i 20:01 “Smith grčio na nosilima. Duboko je udahnuo, a tijelo mu se snažno treslo.”

Roneyev izvještaj se nastavlja: „Smith je stisnuo šake, noge su mu se tresle… Činilo se da je dahtao. Stolica se zatresla nekoliko puta.”

Velečasni Jeff Hood, Smithov duhovni savjetnik, bio je uz Smitha prilikom pogubljenja i rekao je da su zatvorski službenici u prostoriji “bili vidno iznenađeni koliko je ovo loše prošlo.” „Ono što smo vidjeli bile su minute dok se neko bori za život”, rekao je Hood.

“Činilo se da je Smith zadržavao dah koliko god je mogao”, rekao je kasnije na konferenciji za novinare komesar za popravne ustanove u Alabami John Hamm.

Pogubljenje je trebalo da počne u 18 sati po lokalnom vremenu u Holman Correctional Facility u Atmoreu u Alabami, ali je odgođeno jer je američki vrhovni sud odmjerio njegovu konačnu žalbu. Nešto prije 20 sati, sud je odbio tu žalbu i omogućio nastavak izvršenja.

Sutkinja Sonia Sotomayor, koja je, zajedno s još dvoje liberalnih sudija, napisala: “Pošto nije uspjela ubiti Smitha iz prvog pokušaja, Alabama ga je odabrala za svog ‘zamorca’ da testira metod pogubljenja koji nikada ranije nije pokušan. Svijet gleda.” Smithovi advokati su tvrdili da bi njegovo pogubljenje pod ovim nesuđenim uslovima prekršilo ustavnu zaštitu od okrutnosti.

Osuđenik je takođe bezuspješno tvrdio da se prema njemu postupa dvostruko protivzakonito time što je već jednom bio u postupku izvršenja. U novembru 2022. država ga je vezala četiri sata za kolica i napravila mu rupe u rukama i nogama u neuspjelom pokušaju da pronađe venu kroz koju bi ga ubila smrtonosnim lijekovima.

To je Smitha svrstalo u vrlo rijetku klasu zatvorenika koji je mogao opisati kako je to preživjeti pogubljenje.

Novi protokol smrti koji je usvojila Alabama i korišten za pogubljenje Smitha uključivao je stavljanje maske za respirator u industrijskom stilu preko glave zatvorenika, a zatim na prisiljavanje da udiše čisti dušik. Tehnika, poznata kao “azotna hipoksija”, dovodi do fatalnog nedostatka kiseonika.