IT

Ako ih imate, brišite ih: Ove popularne aplikacije na Androidu mogu hakirati vaš telefon

Većina aplikacija za Googleov operativni sistem su korisne ili barem zabavne. Ali, ima i zlonamjernih.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Iako se situacija poboljšala zadnjih godina, u Googleovoj trgovini aplikacijama Play Store i dalje je moguće naći softver koji nije siguran i koji može biti zloupotrebljen za praćenje i hakiranje vašeg uređaja, kao i za pokušaje prijevare, prenosi tportal.

Evo pregleda nekih od njih.

QuickPic Gallery

Galeriju za fotografije s pristojno velikom bazom korisnika 2015. godine preuzela je kineska kompanija Cheetah Mobile i počela ju koristiti za prebacivanje korisničkih podataka na vlastite web servere.

Aplikacija je uklonjena iz Playa 2018. godine, ali se ponovno pojavila već 2019. Danas ima na stotine verzija pa je teško razaznati koja je izvorna.

ES File Explorer

Nekad jedna od najpopularnijih aplikacija za upravljanje datotekama sad je puna bloatwarea i oglašivačkog softvera, a i stalno vas pokušava nagovoriti na preuzimanje dodatnih aplikacija.

Iz trgovine Play izbačena je 2019. godine zbog prevare putem oglasa. Naime, automatski je klikala oglase bez znanja korisnika. Izbjegavajte ju u svakom obliku.

UC Browser

Najpopularniji web pretraživač za mobitele u Kini i Indiji šalje korisničke upite za pretraživanje u Yahoo Indija i Google bez zaštite enkripcijom. Također bez enkripcije šalje brojeve IMSI i IMEI, Android ID i Wi-Fi MAC adresu Alibabinom analitičkom alatu Umeng, a korisničke geolokacijske podatke Alibabinom alatu za mapiranje AMAP.

CLEANit

Iako je instaliran deset miliona puta i ima 85 posto četvorki i petica među ocjenama, ovog ‘čistača’ treba izbjegavati jer to što radi više šteti vašem pametnom telefonu nego što mu koristi, piše Make Use Of.

Hago

Aplikacija za brbljanje i igranje igara u stvarnom vremenu sama po sebi ne predstavlja sigurnosni rizik. Ali, nudi mogućnost zarade novce igranjem i sudjelovanjem, što može biti sumnjivo. A i to što nudi poticaje za instalaciju mimo Playa ne ulijeva povjerenje.

DU Battery Saver & Fast Charge

Još jedna aplikacija s ogromnim brojem preuzimanja i pozitivnih recenzija (7,6 miliona s ocjenom pet) problematična je zbog toga što ne može uticati na brzinu punjenja vašeg uređaja, (iako tvrdi kako može). Ali vas zato zasipa oglasima i lažnim grafikama o tome što i kako radi. Izbačena je iz trgovine Play u aprilu 2019.

Dolphin Web Browser

Web preglednik bez oglasa i s podrškom za Flash i HTML 5 skupio je više od 50 miliona preuzimanja. Ali, prati vas i šalje podatke o vama bez vašeg znanja i dozvole, uključujući i one o anaonimnom surfranju. Pa čak i ako koristite virtualnu privatnu mrežu otkrit će adresu koju je vašem uređaju dodijelio operater pristupa internetu. Obrišite ju odmah.

Clean Master

Prije nego što je uklonjena iz trgovine Play 2019. godine ova je aplikacija imala 600 miliona korisnika i 26 miliona recenzija s ocjenom odličan. No, iza nje stoji Cheetah Mobile, što znači hrpetinu oglasa, suvišnog softvera i nagovaranja na instalaciju drugih aplikacija.

Uz to, ne radi ništa korisno – Android već neko vrijeme sasvim dobro optimizira upravljanje radnom memorijom vašeg pametnog telefona.

Stoga je treba izbjegavati. Kao i praktično sve antivirusne aplikacije, osim ako ne namjeravate instalirati softver mimo Playa ili omogućiti slobodan pristup ključnim dijelovima Androida na vašem pametnom telefonu.

Prihvati notifikacije