Ekonomija

Adriatic Metals BH izvezao prvi koncentrat rude: Prva pošiljka koncentrata rude iz Vareša krenula ka Pločama

Adriatic Metals BH sa zadovoljstvom objavljuje da je prva pošiljka koncentrata rude napustila postrojenje za preradu rude u Varešu i krenula put Luke Ploče.

ADRIATIC METALS BH
FOTO: ADRIATIC METALS BH

Ovim je i zvanično počela realizacija prvog ugovora o prodaji koncentrata uz prvu milionsku naplatu od međunarodnih kupaca.

Riječ je o ogromnom uspjehu kako za kompaniju Adriatic Metals BH, tako i za Zeničko-dobojski kanton i lokalnu zajednicu u Varešu, a koji će ostvarivati benefite od prodaje prema ugovorenim i zakonom predviđenim obavezama i uslovima. Takođe, realizacijom prve isporuke koncentrata u rekordnom roku kompanija je pokazala izvanrednu sposobnost da realizuje i operativno upravlja najvećom investicijom u poslijeratnoj BiH.

FOTO:  ADRIATIC METALS BH
FOTO: ADRIATIC METALS BH

– Ponosan sam što smo za manje od tri mjeseca od početka proizvodnje uspjeli ostvariti prvi izvoz i prodaju koncentrata rude iz našeg rudnika, iz Vareša. Ovom prilikom bih čestitao svim našim radnicama i radnicima, dobavljačima i svima koji su sudjelovali u ovom velikom projektu – izjavio je tom prilikom Paul Cronin, generalni direktor kompanije Adriatic Metals BH, lidera savremenog i održivog rudarenja u ovom dijelu Evrope.

Postrojenje za preradu rude u Varešu kreirano je i podignuto korištenjem najnovije tehnologije vodećih industrijskih proizvođača, uz poštivanje najviših standarda koji se odnose na zaštitu okoline, zdravlja i sigurnosti. Postrojenje je u potpunosti operativno i radi u skladu s planom proizvodnje.

– U pogonu se trenutno proizvode koncentrati visokog prodajnog kvaliteta, tj. iznad 2.500g/t srebra i blizu 50% cinka, što potvrđuje našu sposobnost da proizvodimo visokokvalitetne koncentrate rude u skladu s komercijalnim zahtjevima svjetskih kupaca – dodao je Cronin.

FOTO:  ADRIATIC METALS BH
FOTO: ADRIATIC METALS BH

U narednim mjesecima nastaviće se s preradom materijala, kao i postepenim povećavanjem proizvodnje, čime će se dostići sve planirane količine.

– Sa sve većom dostupnom količinom rudne mase, postrojenje za preradu rude će sada preći na 24-satni rad. U mjesecima koji su pred nama očekujemo dodatno povećanje iskopina. Puni kapacitet proizvodnje trebali bismo ostvariti u četvrtom kvartalu ove godine – zaključio je Cronin.

Video o ovom značajnom postignuću dostupan je na ovom linku.