Život

Posjetili smo Banja Luku: Pogledajte kakve smo kadrove zabilježili

Banja Luka je drugi najveći grad u Bosni i Hercegovini i sam put iz Sarajeva do ovog prelijepog grada traje više od tri sata u zavisnosti koju rutu izabrete da preko nje idete.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

U svakom slučaju putovanje je najljepši izbor koji možete odabrati. U Bosni i Hercegovini svaki grad ima svoje ljepote i svoju priču, a na vama je da ih istražite i otkrijete, ali i proširite svoje vidike.

U samoj Banjoj Luci se može uživati u restoranima uz Vrbas, poznatoj tvrđavi Kastel gdje se ulaz ne plaća, džamiji Ferhadiji, islamskom kompleksu koji je sagradio Ferhad-paša 1579. godine. Malo je službenih dokumenata koji svjedoče o životu Ferhad-paše. Poznato je da je jedan od najznačajnijih Bošnjaka koji su se istakli pod osmanskom upravom, vojskovođa i veliki vakif i dobrotvor. Ferhadija nije bila samo vjerski objekt nego i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i bila je na listi spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Bitno je istaći i banjalučka Arnaudija ponovo blista posebnim sjajem. Glavni imam Medžlisa Banja Luka hafiz Muamer ef. Okanović izjavio je da je Arnaudija biser koji daje puninu i značaj, prikazuje i dokazuje ljepotu svih banjalučkih džamija koje su doživjele nemilu sudbinu, ali su ponovnim stasavanjem istaknule ono što duhovnost, kultura i civilizacija muslimana Bošnjaka, ali i ostalih građana Banja Luke. Arnaudija džamija u Banja Luci srušena je 7. maja 1993. godine, isti dan kad je nestala i Ferhadija džamija. Njenom obnovom završava se proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija. Arnaudija je danas obnovljena, a njeno svečano otvorenje se očekuje naredne godine.

Banjalučka Arnaudija ponovo blista posebnim sjajemhttp://v.aa.com.tr/2739713

Posted by Anadolija Balkan on Wednesday, November 16, 2022

Glavna atrakcija u središtu grada je Saborni hram Krista Spasitelja. Ova predivna pravoslavna crkva predstavlja jednu od najljepših i najvećih arhitektonskih ostvarenja pravoslavnih hramova na Balkanu. Izgradnja Saborne crkve “Svete Trojice” u je bio prvi veći graditeljski poduhvat u Banja Luci nakon Prvog svjetskog rata.

Banja Luka je po mnogočemu grad po mjeri posjetitelja. Svi muzeji i znamenitosti se mogu posjetiti u jednom danu, ako imate vremena.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Fotoreporter portala Bosnainfo prošetao je ulicama Banja Luke i napravio nekoliko kadrova, šta je zabilježio zavirite u našoj galeriji slika. Ako još niste posjetili Banja Luku, neka bude na listi mjesta koje trebate posjetiti u narednom periodu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO