IT

Pokazuju li Facebook i Twitter znakove da su zastarjeli?

Twitter i Facebook nakon dugog razdoblja snažnog razvoja su u silaznoj putanji. Možda bolje reći haotičnoj.

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija

U samo nekoliko dana 11 000 zaposlenika u Facebooku i 7 500 u Twitteru primilo je rješenja o otkazu u sklopu masovnog otpuštanja osoblja.

Iako su ove platforme vrlo različite u mnogim aspektima, uzrok otpuštanja je isti: pad prihoda od oglašavanja. Prema analitičarima, ovaj uzrok prijeti opstanku dviju društvenih mreža koje dominiraju svijetom već gotovo dva desetljeća. Također su obje mreže dobile moćnu konkurenciju poput TikToka i novopečenim aplikacijama poput BeReala, koja uspijevaju privući Gen-Z generaciju.

U svojoj objavi je Mark Zuckerberg ukazao da je očekivao snažan rasta Facebooka nakon pandemije, ali nažalost, ‘san’ o virtualnom svemiru (metaverzum) i dalje troši novac. Uz to je Apple nadogradio operativni sustav iPhonea kako bi korisnicima omogućio uklanjanje značajke praćenja aktivnosti i tako ohladio interes oglašivača prema Metinim društvenim mrežama, piše pcekspert.com.

S druge strane, Twitter je oduvijek morao pokušavati zaraditi i prije nego što ih Elon Musk kupio, društvena mreža je već bila u ekonomskim problemima. Mnogi su oglašivači razmišljali da se povuku što sada i čine, zbog hiper rasta trolova i drugih lažnih računa. Uz to, budući da je Twitter omogućio način izražavanja da svatko može reći bilo što drugima i stvorio ogroman broj tviteraša koja vjeruje da zaslužuju se izražavati bez cenzure i minimalno komunikacijske kulture, odlaze i dugogodišnji korisnici.

Eto, obzirom na sva ova trenutna zbivanja oko Facebooka i Twittera, vjerojatno sada mnogi osjećaju da bi njihova era mogla završiti. Osobito za Twitter. Ali nekako vjerujemo da će Twitter pronaći put naprijed iako bi mogao biti poprilično naporan.