Svijet

Ukrajinski predsjednik se obratio u obliku holograma: Rusi su zlikovci iz Ratova zvijezda

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy obratio se velikim tehnološkim kompanijama na konferenciji u Parizu i pojavio se pred publikom u obliku holograma. Pozivajući se na Ratove zvijezda pokušao je da obezbjedi pomoć u borbi svoje zemlje protiv Rusije.

FOTO: TWITTER/KYIVINDEPENDENT / SCREENSHOT
FOTO: TWITTER/KYIVINDEPENDENT / SCREENSHOT

Zelenskyy je stotinama ljudi okupljenih u VivaTech-u rekao da Ukrajina nudi tehnološkim kompanijama jedinstvenu priliku da obnove zemlju u obliku potpune digitalne demokratije. Tražio je pomoć oko uslova zakupa zemljišta, aranžmana u kome se pomoć nudi besplatno, ali pod uslovom da se hardware vrati.

Neuobičajeno je da predsjednici ili šefovi vlada koriste hologram za obraćanje ljudima, ali to nije jedini aspekt Ratova zvijezda koji primjenjujemo u praksi. Pobjedićemo i imperiju – rekao je on, upoređujući ruske snage sa zlikovcima u franšizi “Ratovi zvezda”.

Zelenskyy je dodao da će njegova vlada predstaviti konkretan plan za uspostavljanje digitalne vlade na kasnijoj konferenciji u Švajcarskoj u narednim nedeljama.

Nijedna druga država na svijetu vam neće ponuditi takvu mogućnost da koristite najnaprednije tehnologije na državnom nivou – rekao je on i dodao: “To je istovremeno i eksperiment i digitalna revolucija i modernizacija postojećeg sistema”.

Ukrajina je dobila pohvale za korištenje tehnologije tokom rata sa Rusijom, korištenje kripto zajednica za prikupljanje sredstava, pa čak i uspješno pozivanje Elona Muska da obezbjedi infrastrukturu za satelitske internet usluge.