Politika

Novi saziv Radne grupe za izbor sudija Ustavnog suda BiH dostavit će rang-listu kandidata

Rang-listu kandidata, koji su se prijavili na poziciju sudije Ustavnog suda BiH, kojeg bira Predstavnički dom Parlamenta FBiH, dostavit će novi saziv Radne grupe za izbor sudija Ustavnog suda BiH.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

To će se desiti nakon 1. decembra kada će se konstituirati Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

– Tako su odlučili većinom glasova članovi Radne grupe na današnjem sastanku, gdje je zaključeno da zbog blizine zakazivanja Konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma i novog saziva tog doma, a time i promjena u sastavu članova Komisije za izbor i imenovanje i članova Radne grupe, da nova Radna grupa dostavi rang-listu kandidata na daljnje postupanje novom sazivu Predstavničkog doma – izjavio je nakon sastanka predsjednik Komisije Predstavničkog doma za izbor i imenovanja te Radne grupe za izbor sudija Ustavnog suda BiH Mladen Bošković.

U Ustavnom sudu BiH trenutno je upražnjeno jedno mjesto među članovima koji se biraju iz Federacije BiH, odnosno iz kvote federalnih sudija, a razlog je odlazak u penziju sudije Mate Tadića.

– Na Javni natječaj za izbor sudije Ustavnog suda BiH, kojeg bira Predstavnički dom, prijavili su se kandidati Boris Barun, Danica Šain, Sanela Butigan-Gorušanović, Ivo Rozić, Zvonko Mijan, Ivan Miličević, Marin Vukoja, Monika Mijić, Zdravko Lučić, Bariša Čolak, Mario Širić, Željka Marković Sekulić, Mirko Miličević. Prijava Borisa Baruna je nepotpuna – poručio je Bošković.