BiH

Regionalna advokatska komora o hapšenju Ibrišimovića: Svaka osoba je nevina dok se ne dokaže suprotno

Pretpostavka nevinosti, naveli su, obaveza je svih učesnika u krivičnom postupku, ali i opšte javnosti u kojoj posebnu ulogu imaju javni mediji

FOTO: SUD BIH
FOTO: SUD BIH

Regionalna advokatska komora Sarajevo reagovala je na navode medija o hapšenju sarajevskog advokara Zlatka Ibrišimovića istakavši kako je riječ o senzacionalističkim vijestima koje imaju za cilj stvoriti percepciju krivice imenovanog u očima javnosti. 

– Time se grubo narušava načelo presumpcije nevinosti, kao jedno od temeljnih načela savremenog sistema ljudskih prava, tačnije prava na pravično suđenje u krivičnom postupku. Riječ je o pravnom mehanizmu kojim se osigurava da je svaka osoba nevina dok se ne dokaže suprotno, istakli su iz Komore.

Pretpostavka nevinosti, naveli su, obaveza je svih učesnika u krivičnom postupku, ali i opšte javnosti u kojoj posebnu ulogu imaju javni mediji, pa se postavlja pitanje odnosa prema natpisima koji ukazuju na osudu pojedinaca prije provođenja krivičnog postupka.

– Kada se pređe granica između objavljivanja informacija koje su u javnom interesu i prava pojedinaca na presumpciju nevinosti, tada dolazi do povrede odredbi Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava. Atmosfera koju stvaraju mediji objavljujući natpise kao ”što su ovi gore navedeni, može utjecati na percepciju osumnjičenog ili optuženog pred sudijama odnosno sudskim vijećem, tvrde oni.

Na kraju su zaključili kako spomenuto načelo štiti svakog pojedinca pa tako i advokate.