Zdravlje

Superzdrava namirnica kojom su Grci hranili sportaše, a Rimljani vojnike

Kad se sjetite ječma, možda vam prvo na pamet padne pivo. I to nije krivo – ječam je jedan od glavnih sastojaka mnogih piva, ali ova stara žitarica zaslužuje puno više pažnje i u kuhinji.

FOTO: UNSPLASH/TOWFIQU BARBHUIYA
FOTO: UNSPLASH/TOWFIQU BARBHUIYA

Ječam je s razlogom preživio tisućljeća jeftin je, zasitan, nutritivno bogat i odlično se slaže s povrćem, mesom i ljetnim receptima koji se kuhaju unaprijed i jedu danima. Mi ga koristimo u puno kombinacija i to posebno ljeti, od ječmene salate do brzih variva.

Pročitajte još

Ječmom su se hranili rimski vojnici

Ječam je jedna od najstarijih uzgajanih žitarica na svijetu – koristio se još prije više od 10.000 godina, a uzgajao se u Mezopotamiji i starom Egiptu. Bio je toliko važan da su ga stari Grci koristili kao osnovnu hranu za sportaše, a Rimljani su ga davali svojim legionarima. U srednjem vijeku se, pak, ječam smatrao hranom za siromašne, dok je pšenica bila “za gospodu”.

U prehrani se najčešće koristi oljušteni ječam (ječmena kaša) jer se brže kuha i mekši je za jelo. Ječam obiluje vlaknima, osobito beta-glukanima koji su poznati po tome što pomažu u snižavanju kolesterola i regulaciji šećera u krvi. Osim toga, sadrži i solidnu dozu proteina, željeza, selena i magnezija.

Još jedna prednost je to što je odličan “nosač” okusa – upija začine, temeljce i sokove iz povrća, što ga čini idealnim za variva i ljetna jela iz lonca. A kad se skuha, može stajati u hladnjaku nekoliko dana i ostaje jednako ukusan – možda čak i bolji.