Zdravlje

Upozorenje svima koji jedu ovu omiljenu vrstu salate: 'Sadrži Toxoplasmu, bakterije i E.coli'

Zdravstvene vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu podigle su uzbunu zbog potencijalno smrtonosne kontaminacije gotovih salata iz kesica, uslijed naglog porasta slučajeva trovanja hranom širom zemlje.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Prema istraživanju koje je obuhvatilo 3.320 uzoraka salate prikupljenih između oktobra 2021. i septembra 2022. godine, najmanje četiri posto listova bilo je zaraženo parazitom Toxoplasma gondii.

Riječ je o patogenu koji se prenosi putem kontakta s izmetom zaraženih životinja, a može uzrokovati teške zdravstvene probleme – od oštećenja mozga i vida do teškoća s disanjem.

Parazit Toxoplasma gondii: Skrivena prijetnja u neopranim salatama

Naučnici upozoravaju da su salate koje se ne isperu temeljno idealno tlo za razvoj ovog parazita. Kontaminacija nastaje tokom uzgoja, ako salata dođe u dodir s kontaminiranom vodom ili tlom.

Objavljeno u naučnom časopisu Eurosurveillance, istraživanje sugerira da bi nivo kontaminacije mogao biti znatno veći, budući da proizvođači nisu zakonski obvezni u UK-u i EU testirati svježe povrće na parazite koji uzrokuju bolesti.

Iako većina zaraženih osoba ne osjeti simptome, kod onih sa slabijim imunitetom, poput oboljelih od raka, parazit može uzrokovati teške neurološke i respiratorne komplikacije, pa i smrt. Trudnice su posebno ugrožene – infekcija tokom trudnoće može izazvati spontani pobačaj ili teške abnormalnosti fetusa, upozorava NHS.

Gdje je pronađena kontaminacija?

Uzorci su prikupljeni u deset europskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Španiju, Portugal, Dansku, Njemačku i Italiju. Većina pozitivnih uzoraka bila je pakovana zimi, a najviše ih je došlo iz UK-a, Francuske, Portugala, Španije i Danske.

Naučnici pozivaju na strožije kontrole i testiranja duž cijelog proizvodnog lanca gotovih salata jer ih potrošači konzumiraju sirove, bez dodatne termičke obrade.

E. coli i salata: Kombinacija koja može biti smrtonosna

Paralelno s upozorenjem o toksoplazmozi, Uprava za zdravstvo Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) u aprilu je prijavila naglo povećanje slučajeva infekcije rijetkim sojem E. coli – STEC, povezanim s razvojem rakova crijeva.

Zaraženi pokazuju simptome poput grčeva u trbuhu, povraćanja i krvave stolice, a u težim slučajevima može doći do otkazivanja bubrega, poremećaja zgrušavanja krvi pa čak i smrti.

Prema najnovijim podacima UKHSA, ova je infekcija pogodila 288 ljudi, uzrokovala devet slučajeva hemolitičko-uremičkog sindroma (HUS) i tri smrtna slučaja. Kao glavni krivac identificirana je sorta salate butterhead, poznata i kao Apollo, čija tekstura pogoduje zadržavanju bakterija.

Profesor Paul Hunter, stručnjak za zarazne bolesti sa Univerziteta East Anglia, objašnjava: „Zalijevanje salate može omogućiti da kontaminirana voda ostane na listovima. Površina lista, koja je hrapava i voštana, otežava uklanjanje bakterija. Salate se ne gule niti kuhaju – to dodatno povećava rizik od zaraze.“

Praktični savjeti: Kako se zaštititi?

Stručnjaci savjetuju da se sve vrste salate temeljno operu hladnom vodom, a gotove vrećice salate trebale bi se čuvati u hladnjaku ispod četiri stepena Celzijusa, gdje bakterije sporije rastu.

Osim toga, mokro i toplo vrijeme, kakvo se često javlja ljeti, pogoduje razmnožavanju bakterija, upozoravaju stručnjaci.

Statistika upozorava: Više kontaminacija nego ikada

Prema Agenciji za standarde hrane (FSA), samo tokom 2024./2025. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježeno je 1.825 incidenata vezanih uz sigurnost hrane i stočne hrane. Među 436 slučajeva kontaminacije hrane, najčešći uzrok bila je Salmonella, no sve više raste i broj slučajeva povezanih s Listerijom i hepatitisom A.

Salata nije uvijek bezazlena

Iako gotove salate nude brzinu i praktičnost, nove studije pokazuju da mogu skrivati ozbiljne zdravstvene rizike. U uvjetima sve toplije klime, promjena poljoprivredne prakse i veće konzumacije sirove hrane, rizik od infekcije raste.

Stručnjaci apeliraju na potrošače da budu pažljivi pri kupnji i konzumaciji svježih salata, a na proizvođače da uvedu rigorozniju kontrolu tokom proizvodnog procesa.