U tom smislu, važno je da žrtvovana životinja ima odgovarajuću veterinarsku potvrdu.
– U vremenu i prostoru u kojemu živimo, o ispravnosti kurbana ne možemo odlučivati varijantom “od oka”. Apelujemo na sve one koji u privatnom aranžmanu žrtvuju kurban da je potrebno da svi kurbani budu označeni ušnom markicom, da imaju prateću dokumentaciju, odnosno svoj pasoš i da postoji veterinarski nalaz o zdravlju kurbana – podsjetio je Bilal Memišević, voditelj Odjela za kurbane.
Istakao je da se proces žrtvovanja kurbana u organizaciji Islamske zajednice realizuje u strogo kontrolisanim uslovima, pri čemu se vodi računa o svim šerijatskim i zdravstvenim kriterijima.
– Naši kurbani se žrtvuju u registrovanim klaonicama sa svim potrebnim standardima. Izvršili smo sve potrebne pripreme kako bismo na najbolji mogući način odgovorili povjerenju koje nam je dato od članova Islamske zajednice. Vodi se računa prije svega o šerijatskim standardima, o šerijatskim normama, a onda i ovome za šta danas apelujemo, veterinarsko-sanitarnim standardima i propisima – istakao je Memišević.

Posebno je naglasio važnost odgovornog odlaganja dijelova kurbana koji se ne koriste prvenstveno zbog vođenja računa o higijeni prostora bez koje i sama žrtva nema puni smisao.
– Poslanik, a. s., kaže da smo svoj kurban zbrinuli onda kada zbrinemo i njegovu posljednju dlačicu. U tom kontekstu je teško razumjeti one koji u ime Boga žrtvuju kurban, a ne znam u čije ime, kurbansku kožicu okače, naprimjer, na kontejner. Važno je pokazati dužno poštovanje prema kurbanu, zbrinuti animalni otpad tamo gdje se kolje, u svom dvorištu, a o kurbanskoj kožici povesti računa onako kako to džemati odnosno džematski imami nalažu i daju instrukcije te tako postupiti – apelovao je Memišević.
Islamska zajednica ovaj projekat realizuje već 11 godina na prostoru cijele Bosne i Hercegovine a kurbani se nabavljaju od domaćih proizvođača, čime se pruža snažna podrška domaćoj ekonomiji, javila je MINA.