Tikvica je ljetna tikva koja pripada porodici Cucurbitaceae, poznatoj i kao tikvastice. Može se pripremati na različite načine, u zavisnosti od ukusa.
Iako se često smatra povrćem, tikvica je zapravo voće. Poznata je i pod imenima “courgette” i “baby marrow”. Boja joj varira od tamnozelene do žućkaste.
Tikvica je bogata antioksidansima, koji pomažu u zaštiti organizma od kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka, problema s očima i kožom.
Također, sadrži mnogo vode (94,8 g na 100 g), što pomaže kod probave. Sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja poboljšavaju rad crijeva i smanjuju rizik od zatvora.
Tikvica ima nizak sadržaj ugljikohidrata, pa zamjena tjestenine tikvicama može pomoći u snižavanju šećera u krvi, što je korisno za osobe s dijabetesom tipa 2.
Bogata je i vitaminom C te antioksidansima luteinom i zeaksantinom, koji štite vid i mogu smanjiti rizik od makularne degeneracije i katarakte.
Zahvaljujući vlaknima i kaliju, tikvica pomaže zdravlju srca i cirkulaciji, snižava loš holesterol i krvni pritisak.
Načini konzumiranja tikvice Čuvati cijele, suhe tikvice u papirnoj vrećici u frižideru. Mogu se blanširati i zamrznuti do 12 mjeseci.
Možete ih:
– naribati u salatu
– dodati u pržena jela
– spiralizirati kao zamjenu za tjesteninu
– dodati u supe
– grilovati s maslinovim uljem i limunom
– pohovati i pržiti
– peći kao prilog.