Magazin

Tikvica na tanjiru: Zdravlje, ukus i inspiracija

Tikvica donosi brojne zdravstvene koristi, kao što su bogatstvo antioksidansima, podrška probavnom zdravlju i očuvanje zdravlja očiju. Odgovara mnogim vrstama ishrane – keto, paleo, veganskoj i niskougljikohidratnoj.

povrće paprike luk krompir tikvica
FOTO: UNSPLASH.
Ilustracija

Tikvica je ljetna tikva koja pripada porodici Cucurbitaceae, poznatoj i kao tikvastice. Može se pripremati na različite načine, u zavisnosti od ukusa.

Iako se često smatra povrćem, tikvica je zapravo voće. Poznata je i pod imenima “courgette” i “baby marrow”. Boja joj varira od tamnozelene do žućkaste.

Tikvica je bogata antioksidansima, koji pomažu u zaštiti organizma od kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka, problema s očima i kožom.

Također, sadrži mnogo vode (94,8 g na 100 g), što pomaže kod probave. Sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja poboljšavaju rad crijeva i smanjuju rizik od zatvora.

Tikvica ima nizak sadržaj ugljikohidrata, pa zamjena tjestenine tikvicama može pomoći u snižavanju šećera u krvi, što je korisno za osobe s dijabetesom tipa 2.

Bogata je i vitaminom C te antioksidansima luteinom i zeaksantinom, koji štite vid i mogu smanjiti rizik od makularne degeneracije i katarakte.

Zahvaljujući vlaknima i kaliju, tikvica pomaže zdravlju srca i cirkulaciji, snižava loš holesterol i krvni pritisak.

Načini konzumiranja tikvice Čuvati cijele, suhe tikvice u papirnoj vrećici u frižideru. Mogu se blanširati i zamrznuti do 12 mjeseci.

Možete ih:

– naribati u salatu

– dodati u pržena jela

– spiralizirati kao zamjenu za tjesteninu

– dodati u supe

– grilovati s maslinovim uljem i limunom

– pohovati i pržiti

– peći kao prilog.