Kako je navedeno, projekt su zajednički provele institucije iz tri zemlje članice Evropske unije, Austrijska agencija za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) te ministarstva poljoprivrede Francuske i Hrvatske, u saradnji s Uredom za veterinarstvo BiH, mjerodavnim entitetskim tijelima i službama Brčko distrikta BiH.
Uz postupno usklađivanje zakonodavstva BiH sa standardima EU u područjima zdravlja i dobrobiti životinja i upravljanja nusproizvodima životinjskoga porijekla, provedeno je niz obuka, seminara, praktičnih prikaza i simulacija brojnih relevantnih procedura.
Nadalje, kroz ovaj projekt sudionici u veterinarskom sektoru u Bosni i Hercegovini stekli su vrijedno znanje o usklađivanju sa zahtjevima i standardima EU, poboljšane su vještine osoblja različitih službi i time unaprijeđeni kapaciteti za bolju zaštitu zdravlja ljudi i životinja, kao i za službene kontrole hrane proizvoda životinjskoga porijekla.
Projektni rezultati predstavljeni su na završnoj konferenciji održanoj 24. aprila u Sarajevu, a u ime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine konferenciji je prisustvovao Emir Konjić, stručni savjetnik za upravljanje rizicima, hitnim slučajevima i sljedivost.