Ipak, kada ih pripremamo kod kuće, često ispadnu žilave i tvrde, a kako se hlade postaju još teže za žvakanje. A zapravo postoji samo jedan korak koji nikako ne biste smjeli preskočiti prilikom pripreme smjese – dodavanje tekućine.
Dodajte mlijeko i prezle
Klasični trik za meke pljeskavice je dodavanje mlijeka i prezli u smjesu. Mlijeko pomaže da meso ostane sočno, dok mu prezle daju nježnu i prozračnu teksturu. One upijaju tekućinu i zadržavaju vlagu, čineći pljeskavice mekanima.
Ako želite da pljeskavice budu zaista meke, nemojte previše miješati smjesu – to također može doprinijeti žilavosti mesa. Miješajte samo dok se svi sastojci ne povežu.
Nemojte ih gnječiti
Kad pripremite smjesu, ostavite je u hladnjaku najmanje 30 minuta prije oblikovanja. Hladna smjesa se lakše oblikuje i manje se lijepi za ruke.
Kod formiranja pljeskavica, važno je da ih ne stiskate previše. Lagano ih oblikujte u ravne, okrugle forme. Prekomjerno pritiskanje čini ih tvrđima – zato budite nježni.
Pržite ih na srednje jakoj vatri
Jedna od najvećih pogrešaka kod pripreme pljeskavica je prženje na previsokoj temperaturi. Tako izvana postanu hrskave, a iznutra ostanu previše mekane ili čak sirove. Ponekad se stvori tvrda kora koja nije nimalo privlačna ni za okus ni za teksturu.
Zato ih pecite na srednje jakoj vatri, po 4–5 minuta sa svake strane – tako ćete dobiti savršeno pečene, sočne i mekane pljeskavice.