Turska je poznata po tradiciji, bogatoj kulturi, ali i jedinstvenoj kuhinji koju čini raznolikost sastojaka i aroma. Za ramazan donosimo nekoliko recepata za najukusnija turska jela koja možete pripremiti za iftar.
Jogurt čorba
Sastojci:
Za čorbu:
300 g mljevenog mesa
180 g riže
1 kašika maslinovog ulja
vegeta, so, biber
Za sos:
400 g jogurta
1 jaje
1 kašika brašna
Dekoracija:
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika suhog peršuna
Priprema:
Meso propržite na maslinovom ulju, zatim dospite 400 mililitara vode. Opranu rižu dodajte mesu. Dodajte vegetu, so i biber te kuhajte na tihoj vatri desetak minuta. U međuvremenu, napravite sos od jogurta, brašna i jajeta. Ulijte sos u meso, promiješajte i kuhajte još deset minuta, dok se fino ne zgusne. Sipajte u tanjire, a peršun pomiješajte s maslinovim uljem i dekorirajte.
Kibbeh
Sastojci:
1 kg mljevenog mesa
400-500 g bulgura
1 1/2 kašičica soli
1 1/2 kašičica bibera
1 kašičica mješavine začina (đumbir, korijander, cimet, klinčić, lovorov list, kim)
2 glavice crnog luka
1/4 kašičica mljevenog kima
2-3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Potopite bulgur u hladnoj vodi otprilike pola sata. Dobro ocijedite. Dodajte 500 grama mljevenog mesa, isjeckanu glavicu crnog luka, kašičicu soli i bibera te mješavinu začina. Stavite u blender i dobro izmiksajte, dok smjesa ne počne ličiti na tijesto.
Fil:
Izdinstajte glavicu crnog luka na maslinovom ulju. Dodajte 500 grama mljevenog mesa, 1/2 kašičice soli i bibera i mljeveni kim. Kad je smjesa gotova, sklonite sa vatre i ohladite. Od tijesta uzimajte komade veličine jajeta. Prstom napravite mjesta za fil. Zatvorite rupu i na oba kraja malo uvrnite tijesto. Pržite desetak minuta u suncokretovom ili kukuruzovom ulju.
Bulgur
Sastojci:
200 g bulgura
kockica putera
1 kašika maslinovog ulja
2-3 čehna bijelog luka
1/3-1/2 kašičice morske soli
3,5 dl ključale vode ili temeljca (supe)
kašika sjeckanog peršuna ili korijandera
Priprema:
Stavite vodu ili domaći temeljac da proključa. U drugu, veću šerpu, ubacite puter, maslinovo ulje i sitno nasjeckani bijeli luk. Uključite ringlu, povremeno promiješajte i sačekajte dok luk ne počne da se prži. Kad počne da miriše, ali da i dalje ostane bijel, dodajte bulgur i miješajte dok se fino ne obloži uljem i postane staklast.
Smanjite vatru, posolite i dadajte ključalu tečnost. Promiješajte i poklopite. Primijetit ćete da će tečnost vrlo brzo nestati, ali nastavite da kuhate još pet minuta, dok bulgur ne počne da se lijepi za dno šerpe. Sklonite s ringle i ostavite poklopljeno od pet do deset minuta da se “odmori”. Zrna bulgura će biti slijepljena, ali ih samo rastresite viljuškom ili štapićem. Dodajte sjeckani peršun, korijander, biber ili začine prema vašem izboru.