Region

Srušen apsolutni rekord: U Rijeci nikad nije palo toliko kiše kao u zadnja 24 sata!

FOTO: FOTO SVETEC
FOTO: FOTO SVETEC

Sinoćnje sumnje su se ostvarile. Dosadašnjim septembarskim rekordima u Crnom Lugu, Delnicama, Kutini, Ogulinu i Pločama priključio se još jedan. U Rijeci, piše za portal HRT-a meteorolog Zoran Vakula.

Prema podacima mjerenja na glavnom meteorološkoj stanici DHMZ-a u četvrtak u 8 sati izmjeren je novi rekord u dnevnoj količini oborine. I to ne samo septembarski, nego apsolutni rekord! Čak 287,5 mm ili litara po četvornome metru. Naravno, ovo su još neslužbeni podaci, koje tek trebaju provjeriti klimatolozi DHMZ-a.

Na riječkoj meteopostaji nikada do sada nije izmjerena veća dnevna količina padavina – od 8 sati jučer do 8 sati danas. Dosadašnji rekord bio je 248,9 mm, izmjeren 30. septembra 2013. godine.

Naši vatrogasci ❤️Puno je snimki jucerasnje, rijecke kataklizme. Uglavnom su snimali ljudi koji su se sami nasli u…

Posted by Željka Barbarić on Wednesday, September 28, 2022

Inače, veći apsolutni dnevni rekordi od najnovijeg riječkog na hrvatskim meteorološkim postajama zabilježeni su samo u Gospiću – 313,6 mm, Crikvenici 315,0 mm i Zadru 352,2 mm.

Kao da je nije bilo dosta ovoga septembra, kiša će povremeno padati i tijekom njegovih posljednjih dana. Štoviše, ponegdje i dalje i obilnija, pa se ne smiju isključiti i dodatne nevolje. Stoga prognostičari DHMZ-a u europskom MeteoAlarm sustavu i na svojim internetskim stranicama već danima objavljuju upozorenja – za ovaj četvrtak u dijelu Hrvatske narančastog – drugog od tri moguća stepena.

Dodatnih poteškoća na Jadranu će biti i zbog često jakog, gdjekad i olujnog vjetra, piše Vakula.

Stabilnije, sunčanije i mirnije slijedi nam od vikenda.

Sinoc Rijeka.

Posted by Dario Radocaj on Wednesday, September 28, 2022