Na području Vojvodine i sjeverne Mačve prostire se specijalni prirodni rezervat “Zasavica” na čijoj površini od 3.500 hektara slobodno šetaju domaće autohtone rase životinja poput brdskog konja, balkanskog magarca, podolca i mangulice. Tu se nalazi i više od 1.000 različitih biljnih i životinjskih vrsta uključujući i one rijetke i zakonom zaštićene.
Iz razgovora sa upravnikom ovog rezervata Vukom Simićem saznajemo da ovo mjesto postoji već 27 godina i da se tu čuvaju genetički resursi mnogih biljnih i životinjskih vrsta koji su od velikog značaja za buduća pokoljenja.
“Sve što radimo je u svrhu očuvanja prirode”, počinje Simić i dodaje da Zasavica može da se pohvali sa čak 192 vrste flore i faune jedinstvene u Srbiji, a neke i u cijelom svijetu.
“Od životinja je najinteresantniji dabar, ali su magarci naročito druželjubivi. Sa oko 300 muznih magarica, ovaj specijalni rezervat prirode je jedan od najvećih u jugoistočnoj Evropi.”
Najskuplji, ali i najrjeđi
Osim uzgoja autohtonih rasa životinja bave se i proizvodnjom najskupljeg i najrjeđeg sira na svijetu, a to je sir pule. Ovaj podatak je objavio i Instagram kanal Top5expensiveinsta koji bavi kreiranjem ovakvih lista.
Zvuči pretenciozno kada pomislimo da jedan kilogram sira od magarećeg mlijeka košta 1.200 eura. Ipak, upravnik Zasavice otkriva zašto mu je cijena tako visoka.
“Jedan od razloga zašto je ovaj sir toliko skup je činjenica da jedna muzna magarica daje samo od 25 do 45 litara mlijeka u toku dvije godine. Ona nije u laktaciji non stop, kao krava, već nakon porođaja ima mlijeka narednih šest mjeseci”, ističe Simić i dodaje da bremenitost kod magarica traje isto koliko i kod žene, devet mjeseci.
Kako dalje napominje, magareće mlijeko je 99,1 posto poput majčinog mlijeka, pa se zato preporučuje čak i odojčadima, djeci, ali i odraslima, a posebno onima koji imaju respiratorne probleme. Također, sadrži 60 puta više vitamina C od kravljeg, bogato je vitaminima A, D, E i kalcijumom, pa se preporučuje i pacijentima pod hemoterapijom, jer jača imuni sistem.
Litar magarećeg mlijeka – 100 KM
“Njegov kvalitet zavisi od ispaše i od toga kakva je godina. Blagog je i neobično slatkastog ukusa, a litar košta 6.000 dinara (100 KM, op.ur.).”
Ovo mlijeko, dodaje, gotovo da nema kazeina, a sadrži veoma malo mliječne masti. Ističe da se magareće mlijeko ne smije zagrijavati nakon muže, jer se termičkom obradom gube sve nutritivne vrijednosti, što nije slučaj kada je u pitanju kozje ili kravlje.
Da bi se nadomjestio nedostatak dovoljne količine kazeina u magarećem mlijeku, prilikom proizvodnje sira dodaje se tajni sastojak. Prema Simićevim riječima, tehnologu su bile neophodne godine da osmisli tačnu recepturu za jedinstveni sir u svijetu koji se proizvodi u Srbiji.
“U suštini, proces proizvodnje sira pule je donekle isti kao i kod drugih. Ipak, u ovom slučaju se dodaje nešto što vam ne možemo otkriti, a sve kako bi sir mogao da ima dobru teksturu, što ni malo nije jednostavno. Nakon toga, stavlja se u kalupe od 50 grama i tako ostavlja mjesec dana”, zaključuje on.
Na sajtu rezervata “Zasavica” gdje se ovaj sir može i poručiti, pakovanje od 50 grama košta 7.200 dinara (120 KM), a u ekskluzivnom pakovanju 10.800 dinara (181 KM).
Osim ovog rijetkog proizvoda u rezervatu se proizvodi još i mast i kobasice od mangulice, kulen od konjskog mesa, kao i sapun i krema od magarećeg mlijeka.