Život

Spektakl na Željavi: "Bit će to utrka za pamćenje, stiže 800 oktanskih zvijeri iz cijele regije"

Željava, skriveni Titov aerodrom 12 je godina građen u tajnosti. Jedan njegov dio je u Hrvatskoj, a drugi u Bosni i Hercegovini. Otvorio se 1968. godine i postao jedinim ukopanim aerodromom u Europi, veći tog tipa nalazio se samo u Kini.

FOTO: USKINFO.BA
FOTO: USKINFO.BA

Željava je 24 godine bila ponos Jugoslavije, sve dok nije došao rat. Vojska JNA 1992. ju je minirala s 50 tona eksploziva i učinila neupotrebljivom. Takva, napuštena, ostala je sve do danas.

To će se promijeniti. Na Željavu, naime, dolazi 800 automobila koji će se 24. i 25. septembra na prvom izdanju “Balkan‘s Finest Competition” natjecati u četiri automobilističke discipline: utrci ubrzanja, natjecanje u vizualnom dojmu dorada, u driftanju i nadmetanje u kvaliteti ozvučenja. U sklopu događaja na Željavi će se održati i izložba rijetkih i luksuznih auta.

Ovo je presedan, ovo je revitalizacija Željave – govori nam organizator Zlatko Ružnić, predsjednik udruge NLO 505 iz Kapele Koreničke. Navodi kako je idejni začetnik utrke, a ovo mu je prva takva manifestacija koju organizira. U projekt je krenuo prije šest mjeseci i nije očekivao koliko će sve biti zahtjevno. No, na kraju je uspio. Riješio je svu papirologiju, dobio potrebne dozvole i sada se nada posjeti od nekoliko hiljada ljudi.

Osigurali smo 20 hiljada narukvica za posjetitelje – otkriva Ružnić. Gledatelji će se okupiti na pisti broj jedan gdje će se održati sve discipline. Svjedočit će utrkama automobila koji za samo nekoliko sekundi dostižu 100 kilometara za sat, a za svojih 1500 konjskih snaga auti će ići i brzinom od oko 300 km/h. Za takvo nešto bit će potrebna i uređena pista, bez raslinja i, naravno, velikih rupa.

Ružnić je naveo da se kraju privode završni radovi uređivanja i asfaltiranja Željave, piše USKinfo.ba.

Aerodrom je već dugo napušten, ali infrastruktura nije propala. Ona je napravljena da traje. Priroda je uzela svoje. Raširila se – priča.

Kao motivaciju za organiziranje utrke, uz revitalizaciju tajnog aerodroma, ističe daljnjim razvijanjem tog predjela Hrvatske u kojem se, kaže, skriva veliki potencijal zbog blizine Plitvičkih jezera. Utrka na Željavi održat će se na Hrvatskoj strani aerodroma, no kako bi sve organizirao Ružnić se javio i vlastima u BiH od kojih je dobio pismo podrške.

Namjeravao je tražiti i otvaranje privremenog graničnog prijelaza na samom aerodromu, no pokazalo se kako je namjera suviše kompleksna da bi se papirologija riješila na vrijeme. To će probati organizirati, komentira, sljedeće godine.