Svijet

Stigla prva službena reakcija Moskve na poraz u Ukrajini: Putin sprema radikalan odgovor?!

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kaže da se ‘specijalna operacija‘ nastavlja do ostvarenja ciljeva i da će uspjeti

Vladimir Putin
FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV/EPA
Putin

Kremlj je u ponedjeljak poručio da će Rusija ostvariti svoje vojne ciljeve u Ukrajini, u prvoj javnoj reakciji na dramatične uspjehe ukrajinske vojske na frontu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je direktno odgovoriti na pitanje novinara vjeruje li predsjednik Vladimir Putin u svoje vojno vodstvo, odgovorivši da će se “posebna operacija” nastaviti dok ne ostvari svoje rezultate.

“Vojna operacija se nastavlja”, rekao je Peskov. “I nastavit će se dok ciljevi koje smo u početku postavili ne budu ostvareni”.

“Naravno, vrhovni zapovjednik obaviješten je o svim vojnim akcijama koje se izvodi”, rekao je Peskov, govoreći o Putinu.

Pročitajte još

“Predsjednik je stalno u kontaktu s ministrom odbrane i svim vojnim zapovjednicima. Drukčije ne može biti tokom posebne vojne operacije”.

To je reakcija Kremlja na prošlotjednu munjevitu ukrajinsku protuofenzivu u kojoj je Kijev oslobodio više od 3000 kilometara kvadratnih kilometara teritorija u samo nekoliko dana.

Na pitanje hoće li Putin narediti opću mobilizaciju zbog toga, Peskov je rekao da se to pitanje postavi ministarstvu odbrane (kojem je na čelu Sergej Šojgu).