Magazin

Isprobajte slavni sočni sendvič iz serije 'Prijatelji' zbog kojeg Ross izgubi glavu i živce

Iako je u brojnim serijama hrana samo dio seta, ponekad preuzme i ulogu pokretača scene, ako ne i cijele epizode!

FOTO: PRINTSCREEN VIDEO FRIENDS
FOTO: PRINTSCREEN VIDEO FRIENDS
Trenutak iz serije "Prijatelji"

Upravo je to slučaj u devetoj epizodi pete sezone popularnih Prijatelja, u kojoj se većina radnje vrti oko Rossa i njegovog posebnog sendviča.

Riječ je o sočnom sendviču s ostacima puretine koji za njega spremi njegova sestra Monica, a kojeg mu kolega s posla ukrade, a zatim ga baci u smeće.

Naravno, cijeli događaj prate brojne komične scene, a sam je sendvič zaintrigirao obožavatelje serije, koji su se bacili na posao i prema Rossovom opisu iz epizode rekreirali recept.

Recept smo nedavno pronašli na stranici Business Insider, a izvučen je iz službene kuharice posvećene tv seriji.

MOIST MAKER IZ SERIJE PRIJATELJI

3 kriške hljeba

majoneza (po želji)

2-4 lista zelene salate

60 ml umaka od pečenja purice*

70 g ostataka puretine ili pureće salame

60 ml umaka od brusnica**

60 g nadjeva od kukuruznog hljeba (ili mlinaca za lokaliziranu verziju)***

sol i papar

Položite krišku hljeba na tanjir. Ako koristite majonezu, premažite ravnomjernim slojem preko kriške hljeba, a zatim na vrh stavite list ili dva zelene salate, zatim polovinu puretine, a zatim polovinu nadjeva od kukuruznog hljeba.

Umak od pečenja izlijte u plitku posudu. Umočite drugu krišku hljeba u umak s obje strane tako da se dobro natopi pa krišku stavite povrh nadjeva. Dodajte još jedan sloj zelene salate, preostalu puretinu, umak od brusnica i na vrh stavite ostatak nadjeva i posljednju krišku kruha. Koristite veliku čačkalicu da sve spojite.

Umak od brusnica klasik je američke kuhinje i uvijek se poslužuje uz pečenu puricu za Dan zahvalnosti. Uvijek ga možete zamijeniti nekim sosom koji se može nabaviti.

Kako napraviti nadjev od kukuruznog hljeba

300 g nadrobljenog kukuruznog hljeba

2 kašike maslaca

1 manji luk

50 g stabljike celera

2 velika jaja

500 ml pilećeg temeljca

1 kašika sušene kadulje

sol i mljeveni crni papar po ukusu

Zagrijte pećnicu na 175°C. Namastite posudu za pečenje veličine 28×18 cm. Stavite nadrobljeni kukuruzni hljeba u veliku zdjelu. Otopite maslac u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte usitnjeni luk i celer i pirjajte dok ne omekšaju, pet do sedam minuta.

U izmrvljeni kukuruzni kruh dodajte pirjani luk i celer. Umiješajte pileći temeljac, prethodno umućena jaja, kadulju, sol i papar i miješajte dok se smjesa dobro ne sjedini. Ulijte dobivenu smjesu u pripremljenu posudu za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok nadjev ne počne poprimati zlatnosmeđu boju oko rubova, oko 30 minuta. Jednom kad je gotov, možete ga poslužiti kao prilog uz jelo od mesa ili ribe, odnosno kao dio nadjeva za sendvič.