Svijet

Rusija poslala 50.000 vojnika: Ruski i kineski brodovi uplovili u Japansko more, čeka se odgovor Washingtona

Rusija i Kina na Dalekom istoku sve bliže sarađuju

FOTO: 
MAXIM SHIPENKOV/EPA
FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Ruske strateške zapovjedno-stožerne vježbe “Vostok-2022” održat će se od 1. do 7. septembra na sedam poligona Istočnog vojnog okruga, kao i u vodama i obalnim zonama Ohotskog i Japanskog mora.

U njima će sudjelovati više od 50.000 vojnika, priopćeno je danas u ruskom Ministarstvu odbrane.

“Manevri Vostok-2022 održat će se od 1. septembra do 7. septembra 2022. pod vodstvom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije (general Valerij Gerasimov, op.GN.) uz praktičnu razradu obrambenih i ofanzivnih djelovanja na sedam poligona protuzračne odbrane“, saopćeno je.

Na vježbama će se razraditi “različite mogućnosti djelovanja međuodnosnih i koalicijskih grupa postrojbi (snaga) u interesu osiguranja vojne sigurnosti Ruske Federacije i njezinih saveznika u zoni odgovornosti Istočnog vojnog okruga”, rečeno je dalje iz ruskog MO.

S ruske strane u vježbe su uključena vojna komandna i nadzorna tijela i snage Istočnog vojnog okruga, dio Zračno-desantnih snaga, avioni dalekog dometa letenja i vojno-transportna avijacija.

Pročitajte još

U vježbama će također učestvovati operativne zapovjedne i kontrolne skupine, vojni kontingenti i promatrači članica Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti – ODKB (CSTO, engl.), Šangajske organizacije za suradnju – ŠO (SCO, engl.) i drugih Rusiji partnerskih država.

U sklopu ovih strateških vježbi ruski i kineski vojni brodovi razradit će zajedničke akcije odbrane pomorskih putova u Japanskom i Ohotskom moru, objavilo je rusko MO. U njima će sudjelovati „grupacije snaga (ruske) Tihookeanske flote i Pomorske snage Narodne Republike Kine”, navodi se u saopćenju.

Podsjećamo: vježbe „Vostok“ (istok) dio su redovitih ruskih strateških vježbi pod istim nazivom (poput strateških vježbi „Zapad“ koje se održavaju u saradnji ruske i bjeloruske vojske), na kojima, za razliku od vremena SSSR-a kada su u njima sudjelovale isključivo sovjetske snage, već nekoliko godina sudjeluju i vojnici i vojna tehnika iz Rusiji prijateljskih zemalja. Na predstojećim vježbama, kako je već ranije bilo najavljeno, osim kineskih, mongolskih i postrojbi srednjoazijskih država, trebali bi sudjelovati i vojnici iz Indije, piše Geopolitika News.