Svijet

Rusija će graditi dva nuklearna reaktora u Mađarskoj

Ruski nuklearni energetski div Rosatom će sljedećih sedmica započeti s izgradnjom dva nova nuklearna reaktora u Mađarskoj, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova.

FOTO: EPA/JEAN-FRANCOIS BADIAS/POOL
FOTO: EPA/JEAN-FRANCOIS BADIAS/POOL

Sporazum postignut između Rusije i države EU 2014. ima za cilj proširenje postojeće nuklearne elektrane Paks. Ruska nuklearna industrija nije podvrgnuta sankcijama EU.

Lokacija Paks trenutno proizvodi 40 posto električne energije u Mađarskoj.

“Neka gradnja počne! Ovo je veliki korak, važna prekretnica. Na ovaj način ćemo dugoročno osigurati energetsku sigurnost Mađarske i zaštiti građane od divljanja cijena energije” rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u objavi na Facebooku.

Rusija blokirala nuklearni sporazum UN-a zbog klauzule o Zaporižju

Rusija je u Ujedinjenim nacijama blokirala sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) jer se Moskva usprotivila klauzuli o kontroli nad elektranom Zaporžja u Ukrajini.

Završna sjednica odgođena je više od četiri sata zbog ruskog odbijanja da pristane potpisati izjavu o potpori NPT-u koja je uključivala spominjanje nuklearne elektrane Zaporižja, koju su okupirale ruske snage.

U četvrtak je elektrana privremeno isključena iz ukrajinske električne mreže, ali je veza ponovno uspostavljena. Ruske snage navodno planiraju trajnije odvojiti elektranu od mreže, što izaziva zabrinutost zbog moguće katastrofe.