Svijet

Sky News: Otkrivena nova meta Vladimira Putina. Počinju sukobi na Balkanu?!

Putin želi težište nemira prebaciti na Balkan, navodi se

FOTO: SHUTTERSHOCK
FOTO: SHUTTERSHOCK

Putin će “pojačati nemire” na Zapadu ako nastavi da zapada u sve dublje probleme u Ukrajini, smatra bivši britanski ambasador u Rusiji Roderick Lane. Mislim da će pokušati da podstakne više sukoba na Balkanu. Mislim da bismo mogli videti i još veću aktivnost Rusije na istoku i u sjevernoj Africi rekao je on za Sky News.

Dodao je da misli da će ruski predsjednik “u nekom trenutku” ponuditi neku vrstu prekida vatre u zamjenu za priznanje aneksije četiri zapadne pokrajine Ukrajine. “Mislim da će koristiti niz taktika dok situacija na terenu u Ukrajini postaje sve teža za njegove trupe”, nastavio je Lane.

Prema njegovim riječima, intenzitet rata će se smanjiti jer su obje strane prilično iscrpljene. “I mislim da idemo u neku vrstu zastoja s povremenim borbama preko linije kontrole i dugim, razvučenim ratom iscrpljivanja”, rekao je.

Rekao je da vjeruje da je Putin “potpuno opsjednut” Ukrajinom te da ruski predsjednik misli da će pobijediti. “Zaista se ne nazire kraj. Ne radi se samo o posljednjih šest mjeseci. Ovaj rat traje već osam i po godina. A Putin je potpuno opsjednut Ukrajinom”, rekao je.