Svijet

Afganistanke prodaju vlastitu djecu kako bi kupile hljeb

Afganistanske majke prodaju bebe kako bi platile hranu nakon godinu dana vlasti talibana, piše londonski Times.

FOTO: 
STRINGER/EPA
FOTO: STRINGER/EPA

Događalo se to i prije, no otkako su talibani zabranili rad brojnim ženama, a zemlja je zbog međunarodnih sankcija zapala u najtežu krizu, prodaja novorođene djece postala je jedini izlaz za preživljavanje mnogima.

Prošla je godina otkako je 28-godišnja učiteljica iz Mayamane, majka šestero djece, u Afganistanu izgubila posao. Da bi prehranila porodicu, Farheena je prodala svoju četveromjesečnu kćer. Za bebu Lailu dobila je oko 4.000 KM.

Bez ikakvih prihoda, s mužem koji je zapeo u Iranu, Farheenina djeca gladuju. Jedno je u bolnici zbog akutne pothranjenosti. Kad je čula od susjede da neplodni par traži obitelj koja im je voljna prodati novorođenče, Farheena je rekla da je zainteresirana. “Nema dana da ne plačem za svojom bebom”, rekla je novinarima britanskog Timesa. No, taj novac potrajao im je samo nekoliko mjeseci. Možda će morati prodati još jedno dijete kako bi ostatak obitelji preživio nadolazeću zimu. No, sad bi Farheena mogla očekivati znatno manje novca jer je u međuvremenu porastao broj onih koji žele prodajom djece osigurati kruh ostatku porodice.

Međunarodne organizacije kažu da je u ovih godinu dana otkako su talibani preuzeli vlast prodaja novorođenčadi postala “uobičajena praksa”. U to su uključeni i zaposleni u rodilištima, piše Times. Njihovi novinari razgovarali su s dvije babice iz afganistanskih državnih bolnica koje su ispričale da znaju za zaposlene u rodilištima koji posreduju u prodaji beba jer se “toliko majki boji uzeti kući bebe zato što si ne mogu priuštiti da ih hrane”.

Talibani zabranjuju trgovinu djecom pa se sve odvija u tajnosti. U organizaciji Save the Children Afghanistan (Spasimo djecu Afganistana) kažu da je ta praksa postojala i prije talibanskog preuzimanja vlasti, ali da se povećala u prošloj godini.