Svijet

Pelosi podržala Tajvan: Vi ste jedno od najslobodnijih društava na svijetu

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi obratila se tajvanskom parlamentu nakon što je jučer stigla u Taipei.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Pelosi je istakla nepokolebljivu predanost SAD-a Tajvanu za koji Kina tvrdi da je dio njene suverene teritorije.Tokom govora u tajvanskom parlamentu, kazala je kako je ta otočna država “jedna od najslobodnijih u društava u svijetu”, a pohvalila je i predsjednicu Tsai Ing-wen pozivajući na pojačanu međuparlamentarnu saradnju.

Pelosi je dalje rekla da novo američko zakonodavstvo želi jačati američku industriju čipova kako bi se ona mogla takmičiti sa Kinom kao i “ponuditi veće mogućnosti za američko-tajvansku ekonomsku saradnju”, prenose agencije.

Sada više nego ikad, američka solidarnost s Tajvanom je ključna, rekla je Pelosi predsjednici Tsai, ističući da je američka odlučnost da sačuva demokratiju na Tajvanu i u ostatku svijeta i dalje čvrsta.

“Želimo pohvaliti Tajvan jer je jedno od najslobodnijih društava na svijetu”, rekla je Pelosi.

Peking je svoj bijes zbog posjete Pelosi demonstrirao pojačanim vojnim prisustvom u vodama oko Tajvana, pozivanjem američkog ambasadora u Pekingu i najavom obustave uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda iz te države.

Posljednji predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa koji je otišao na Tajvan bio je Njut Gingrič koji ga je posjetio 1997. godine, a posjeta Pelosi dolazi usred naglog pogoršanja kinesko-američkih odnosa, u vrijeme kada se Kina pojavila kao daleko moćnija ekonomska, vojna i geopolitička sila nego što je bila četvrt vijeka ranije.

Kina smatra Tajvan dijelom svoje teritorije i nikada nije odustala od upotrebe sile kako bi ga stavila pod svoju kontrolu. SAD su upozorile Kinu da ne koristi posjetu Pelosi kao izgovor za vojnu akciju protiv Tajvana.