Svijet

Procurili nevjerovatni podaci: "Putin je pred ponižavajućim porazom"?!

Čini se kako je Vladimir Putin u velikim problemima

FOTO: 
MIKHAIL KLIMENTYEV/EPA
FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV/EPA

Vladimir Putin se suočava s ponižavajućim porazom u Hersonu, dok Ukrajina pokušava vratiti taj južni grad. Gubitak Hersona bio bi razoran udarac za predsjednika Putina jer je to bio prvi grad koji je pripao Rusiji na samom početku rata.

Govoreći za GB News, stručnjak za sigurnost i politolog, profesor Anthony Glees rekao je da je ruski čelnik “u velikim problemima”.

“Mi i Amerikanci procjenjujemo da je 75.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno. To je vraški puno. Čak 80 posto aktivnih ruskih snaga sada je zaglavljeno na istoku Ukrajine. Putin se nadao da će dobiti ovaj rat u roku od nekoliko dana, a ono što se zapravo dogodilo je da on ide, ne prema pat poziciji, već prema porazu”, rekao je te dodao kako će Rusija pretrpjeti značajan poraz ako bitka kod Hersona završi u korist Ukrajine.

Citirao je i šefa MI6 Richarda Moorea koji je prošle sedmice ustvrdio da je Rusija “na izdisaju” u sukobu s Ukrajinom.

“Šef MI6 je u stanju predvidjeti što će se dogoditi. Rekao je da će Rusija napasti Ukrajinu kada su mnogi u to sumnjali. Moramo vrlo pažljivo slušati što govori – a Rusi moraju slušati što govori, i nadam se da će to učiniti”, dodao je.

Procjena gubitaka ruskih vojnika poznata je i Bijeloj kući.

U izvješću se navodi da bi broj poginulih ili ozlijeđenih mogao biti između 60.000 i 80.000, dok je u utorak ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenskij ustvrdio da je do sada u ratu ubijeno 40.000 Rusa.

U još jednoj pobjedi Ukrajine, Rusija je u posljednji trenutak bila prisiljena odgoditi proslavu Dana mornarice na okupiranom Krimu nakon što je središte ruske crnomorske flote napadnuto dronom.

No, ta situacija još uvijek nija jasna – Rusi tvrde da su ih napali Ukrajinci dok ovi poručuju kako je to laž te kako je cijeli napad iskonstruiran tako da djeluje da iza njega stoji Ukrajina.