Kultura

Dokumentarac o Sarajevu u produkciji Matta Damona i Bena Afflecka otvorio Tribeca Film Festival u New Yorku

Film "Kiss the Future", dokumentarac o Sarajevu, otvorio je Tribeca Film Festival u New Yorku.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Premijerom filma “Kiss the future”, dokumentarca u produkciji Matt Damona i Ben Afflecka, koji reflektuje priču o tome kako su umjetnici i muzičari formirali “undergound” zajednicu otpora koja je nastavila raditi, stvarati i živjeti tokom opsade Sarajeva.

Osjetivši da je potreban snažniji glas, američki humanitarni radnik je kontaktirao U2 kako bi pomogli u podizanju svijesti o teškom položaju bosanske prijestolnice. Bend koji se odmah složio, započinje seriju satelitskih intervjua uživo sa Sarajlijama tokom njihove ZOO TV turneje 1993. godine, u pokušaju da ukaže na strašnu situaciju u Sarajevu.

U filmu se pojavljuju Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Enes Zlatar, Alma Catal Hurem, Boris Šiber, Gino Jevđević, Adam Clayton, Mirsad Purivatra, Bono i The Edge.

Tribeca film festival 2023. u New Yorku predstavit će narativne i dokumentarne filmove, kratke filmove, pitanja i odgovore filmaša i izložbe virtuelne stvarnosti, od kojih će mnoge biti dostupne i putem streaming platforme.izdanje festivala uključuje 109 dugometražnih filmova, kao i programe kratkih filmova i TV-a, od kojih je velika većina svjetske premijere. Festival će trajati do 18. juna, a praćenje festivalskog programa na putem streaminga bit će dostupno od 19. juna do 2. jula.