BiH

Banjalučka televizija objavila imena eksperata koji u OHR-u rade na pitanju državne imovine

OHR-ovi tajni eksperti koji se bave pitanjima imovine, više nisu tajni.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Banjalučka ATV saznaje da su u timu koji je sazvala kancelarija za pravna pitanja OHR-a, bivši pravobranilac BiH Mlađen Mandić, sarajevski profesor Miloš Trifkofić, ali i dekan pravnog fakulteta u Zenici.

Mandić je SDS-ov kadar koji je nastavio da učestvuje u diskusiji sa bošnjačkim, hrvatskim i međunarodnim ekpertima. U telefonskoj izjavi poručio je da neće ništa da kaže, a nakon toga je spustio slušalicu. Dio tima trebalo je da bude bivši ombudsman za ljudska prava BiH, Ljubinko Mitrović, ali je nakon prvog sastanka napustio grupu.

“Ja sam jednostavno shvatio da će moje dalje učešće biti potpuno nepotrebno, nesuvislo, i da nema ja šta tu da radim jer neće doći do bilo kakvog rješenja o kompletnoj situciji i zbog toga sam odmah nakon te prve sjednice izašao i napustio tu radnu grupu”, kaže Ljubinko Mitrović za ATV.

ATV saznaje da je grupa formirana kako bi dala mišljenje o pitanju imovine, a ne da bi donosila bilo kakve odluke. Iz Pravobranilaštva RS-a poruka – nema odluka na nivou BiH kada je u pitanju imovina.

“Još jednom naglašavamo, da su opšte poznate činjenice da imovinsko-pravni poslovi isključivo u nadležnosti RS-a. I RS nastavlja kao i do sada razvojne projekte, davanje u zakup koncesije, upravljanje šumama na teritoriji RS-a kao i prethodnih 30 godina”, kaže Milimir Govedarica.

“Ekpertski tim je vršio procjenu pravnog i tehničkog vlasništva nad šumskim dobrima. Za tim nije bilo nikakve potrebe jer su Šume RS-a već uknjižene na repulički nivo”, poručuje ministar Savo Minić.

“Prilikom potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, postavlja se pitanje: Šta smo mi tada dijelili na 51, 49? Šta se crtalo? Šta je u okviru tih crta podijeljeno? Podijeljena je zemlja, voda, šuma. Znači podijeljena je teritorija. Podijeljena je u smislu nadležnosti entiteta. I to je završena priča”, kaže Minić.

Mediji pišu da je sve ovo priprema za Šmitovo nametanje Zakona o imovini BiH. S druge strane, izvori ATV koji su upućeni u rad grupe tvrde da od Zakona nema ništa, piše ATV