Magazin

Kinder bueno torta: Jednostavan recept za najljepšu poslasticu

Torte i kolači koji se ne peku i čiji se filovi ne kuhaju su jednostavni za pripremu, a danas postoji mnogo recepata za ovakve poslastice. Jedna od najpopularnijih je i kinder bueno torta koja će ukrasiti svaku svečanu trpezu, a gosti i ukućani će sigurno tražiti parče više.

FOTO: PRINTSCREEN/YT/COOKRATE
FOTO: PRINTSCREEN/YT/COOKRATE

Poznata čokoladica, kremasti fil, banane i glazura čine je nedoljivom.

FOTO: PRINTSCREEN/YT/COOKRATE
FOTO: PRINTSCREEN/YT/COOKRATE

Sastojci:

15 komada kinder bueno čokoladica

300 g mljevenog keksa

100 g nutele

150 g putera

Za fil:

400 g maskarpone sira

200 g šećera u prahu

1 kašičica ekstrakta vanile

400 ml slatke pavlake

150 g prženih lješnaka

4 banane

Za glazuru:

160 g čokolade

30 ml ulja

Za dekoraciju:

3 kinder bueno čokoladice

200 g jagoda

30 g bele čokolade

30 g mlečne čokolade

Priprema:

Po ivici u krug poredajte kinder bueno, treba da stoji uspravno. U posudi pomješajte mljevenu plazmu, nutelu i istopljeni puter. Dobijenu smjesu dobro utisnite na dno kalupa. Stavite u frižider na pola sata. U posudi pomješajte maskarpone, šećer u prahu, vanili i slatku pavlaku. Dobro umutite, a lješnake izblendirajte, pa dodajte u fil i promješajte. U kalup sipajte malo fila, pa poredajte banane uspravno. Isjecite veće komade banane. Sipajte preostali fil i poravnajte. Stavite u frižider na još sat vremena. Čokoladu otopite sa uljem, pa prelijte preko kolača. Stavite u frižider na još pola sata. Ukrasite kinder buenom, jagodama, istopljenom belom i mlječnom čokoladom. Stavite u frižider na 30 minuta.