BiH

Bravo omladino! Dok traje spor komunalnog preduzeća i Grada, zenički studenti očistili smeće

Grupa studenata, predstavnika Unije studenata Univerziteta u Zenici, uspješno je odradila akciju čišćenja ulica grada Zenice.

FOTO: N1
FOTO: N1

Akcijom su skrenuli pažnju javnosti i počistili nagomilano smeće koje se na ulicama Zenice nalazi danima zbog spora Grada i komunalnog preduzeća ALBA.

Studenti su pokupili velike količine smeća koje su se danima nagomilavale na ulicama i javnim površinama grada. S obzirom na to da su studenti samoinicijativno pokrenuli ovu akciju, bili su iznenađeni i razočarani što su morali toliko truda uložiti kako bi očistili ulice koje bi trebalo da su čiste.

Predsjednik Unije studenata Univerziteta u Zenici dao je izjavu nakon završetka akcije u kojoj je naglasio da je ovo velika sramota za grad Zenicu, gradonačelnika Zenice, predstavnike Vijeća grada Zenice, te za sve građane koji dopuštaju da se ovakve stvari dešavaju preko njihovih leđa. On je istakao da ostaviti grad preplavljen smećem predstavlja jasnu poruku narodu da ih predstavnici grada ne cijene i ne poštuju te da ne brinu o njihovom dostojanstvu.

“Ova akcija je pokazala da mladi ljudi u našem gradu žele da žive u čistoj i zdravoj okolini. Izašlii smo na ulice iz poštovanja prema sebi i što pazimo na svoje dostojanstvo. Nadamo se da će ovaj naš primjer poslužiti kao motivacija drugima da se uključe u čišćenje grada i da ne dopustaju da se grad na ovaj nacin ophodi prema građanima”, rekao je predsjednik Unije studenata Univerziteta u Zenici, piše Zenica blog.

Podjsetimo, Grad Zenica od 1. januara ne plaća usluge čišćenja grada, te je komunalno preduzeće ALBA, sačekavši zakonski rok od 90 dana, početkom aprila upozorila da će obustaviti aktivnosti.