BiH

Murphy poručio Helezu: U svakom trenutku možete računati na našu pomoć

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je u službenu posjetu primio američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja.

FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE BIH
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE BIH

Sagovornici su razgovarali o bilateralnoj vojnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država te obostrano konstatirali kako se saradnja odlično odvija te da je treba i dalje razvijati.

Ministar Helez je istakao kako su SAD ključni saveznik Bosne i Hercegovine na njenom euroatlantskom putu te da mu je drago što je naša zemlja među vojno-političkim prioritetima SAD-a.

Ambasador Murphy je istakao da će se SAD trajno zalagati za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, kao i njezin multietnički karakter, te da je Washingtonu stalo da institucije BiH budu jake i učinkovite. U tom pogledu je neupitna svaka potpora Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u euroatlantskim institicijama.

FOTO:
FOTO:

Helez je upoznao američkog ambasadora o detaljima povećanja vojnog proračuna BiH, aktivnostima na prijemu novih kadrova i predstojećim kadrovskim riješenjima u Oružanim snagama BiH, kao i planovima za dalje riješavanje viškova neperspektivne municije. Ministar je ponovio zahvalnost za američki paket pomoći od 23 miliona dolara za dalje jačanje helikopterskih kapaciteta OS BiH te naglasio da će MO i OS BiH i dalje biti posvećeni projektu dalje nabavke američkih helikoptera.

Tokom sastanka, ministr Helez je govorio i o svom predstojećem putu u SAD, od 10. do 16. aprila, gdje će sudjelovati na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na nizu bilateralnih susreta u Pentagonu i State Departmentu, te posjetiti guvernera savezne američke države Maryland i Nacionalnu gardu Maryland.

Ambasador Murphy zaključio kako MO i OS BiH u svakom trenutku mogu računati na pomoć američke strane, te da trajna potpora neće izostati.

U pratnji ambasadora Murphyja bila je i politička savjetnica u Ambasadi SAD-a u BiH Dianna Paleqin, kao i vojni izaslanik ove zemlje brigadir Eric Adams.