IT

Bijela kuća dala vladinim agencijama 30 dana da provedu zabranu TikToka

Bijela kuća je dala vladinim agencijama 30 dana da osiguraju da nemaju aplikaciju TikTok na federalnim uređajima i sistemima.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
Ilustracija

U pokušaju da očuvaju američke podatke sigurnima, sve savezne agencije moraju ukloniti TikTok iz telefona i sistema i zabraniti internetskom saobraćaju da dopre do kompanije, rekla je agencijama direktorica Ureda za upravljanje i budžet Šalanda Jang u memorandumu sa smjernicama u koji je Rojters imao uvid.

Zabrana, koju je naredio Kongres krajem prošle godine, slijedi slične radnje iz Kanade, Evropske unije, Tajvana i više od polovice američkih država.

Ova zabrana, iako utiče na mali dio TikTok-ove korisničke baze u Sjedinjenim Američkim Državama, dodatno pojačava pozive za potpunu zabranu aplikacije za dijeljenje videa. Zabrinutost za nacionalnu sigurnost oko Kine porasla je posljednjih sedmica nakon što je kineski balon lebdio iznad SAD.

Iz TikTok-a su rekli da je zabrinutost potaknuta dezinformacijama i porekli korištenje aplikacije za špijuniranje Amerikanaca.

Ova zabrana ne utiče na više od 100 miliona Amerikanaca koji koriste TikTok na privatnim uređajima ili uređajima u vlasništvu kompanije.

TikTok još nije komentarisao memorandum Bijele kuće.