BiH

Policijski udar na slobodu štampe: Urednici i novinar Euroblica i Srpskainfo na saslušanju zbog objavljivanja informacije o silovanju

Novinar "EuroBlica" i "Srpskainfo", Nikola Morača, odgovorni urednik Siniša Trkulja i direktor razvoja i izvršni urednik za online Boris Lakić, pozvani su danas na informativni razgovor u Policijsku upravu Banjaluka.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Policija sumnjiči Moraču za navodno krivično djelo povreda tajnosti istražnog postupka. Od ovog novinara, uz prisustvo advokata, inspektori su tražili da oda svoje izvore koji su mu pomogli da dođe do informacija u tekstu o silovanju 18-godišnjakinje, koje je nedavno prijavljeno u Banjaluci.

Nakon što je odbio da to učini, jer ima profesionalnu obavezu da štiti izvore, Morači je saopšteno da ima status osumnjičenog, te mu je uz saglasnost tužioca oduzet mobilni telefon.

Nikola Morača je dugogodišnji novinar redakcije “Euroblica” i “Srpskainfo”, novinar koji je u karijeri napisao mnoštvo istraživačkih tekstova o delikatnim temama, od kojih se mnogi nisu svidjeli istražnim organima.

– Opravdana je sumnja da je današnji potez policije zapravo zloupotreba konkretnog slučaja, da je usmjeren lično na novinara i da se radi o otvorenom pritisku na njega, redakciju i novinarsku profesiju u Republici Srpskoj – saopštili su iz redakcije.

“Srpskainfo” najoštrije osuđuje potez Policijske uprave Banjaluka. Redakcija snažno stoji iza novinara Nikole Morače, kao i iza svih svojih novinara, urednika i ostalih zaposlenih te su pozvali policiju da obustavi istragu protiv Morače, Trkulje i Lakića i omogući im profesionalni novinarski rad.