Magazin

NIJE ZNAO GDJE JE?! Holivudska legenda je posljednjih godina tokom snimanja davala znakove da nešto nije u redu

Strani mediji pišu da se pad Brucea Willisa na filmskim setovima događao godinama prije nego što su liječnici postavili konačnu dijagnozu i utvrdili da glumac pati od demencije.

FOTO:  EPA/ANDREW GOMBERT
FOTO: EPA/ANDREW GOMBERT

U trogodišnjem periodu prije nego što se umirovio, Willis je snimio 22 niskobudžetna filma, a zaposlenici su na setovima veoma brzo počeli shvaćati da se s glumcem nešto događa, piše Daily Mail.

Willis je uvijek nosio slušalice tokom snimanja kako bi mu netko uvijek mogao čitati scenarij koji je teško pamtio, a navodno je jednom i krivo zapucao iz pištolja tijekom snimanja jednog akcijskog filma. Na snimanju filma White Elephant navodno je kolege na setu pitao: “Znam zašto si ti tu i znam zašto si ti tu, ali zašto sam ja?”

Nije isti čovjek

White Elephant je režirao Jesse V. Johnson, koji je radio s glumcem prije nekoliko desetljeća dok je Willis još bio kaskader.

“Bilo je jasno da on nije Bruce kakvog sam se sjećao”, rekao je on.

“Bio je samo marioneta, govorili su nam da najprije snimimo to što on ima i da ga pustimo ranije kući”, prisjetili su se zaposlenici filmskih setova za LA Times, prenosi Index.hr.

“Svi smo mi obožavatelji Brucea Willisa, a ta uloga u White Elephantu se činila pogrešnom te kao poprilično tužan kraj jedne nevjerovatne karijere”, kažu Willisovi kolege.

Pročitajte još

Na setu Hard Killa došlo je do navodnog incidenta s pucanjem iz pištolja napunjenog ćorcima. Najmanje dvije osobe tvrde da je Willis tada pucao u pogrešnom smjeru, iako producent tog filma to demantira.

U tom filmu, u januaru 2020. glumica Lala Kent trebala je glumiti Willisovu kćer, a u jednoj je sceni njegov lik trebao uskočiti i zaštititi je od zlikovaca. Willis je trebao izgovoriti rečenicu koja je bila znak Lali da se sagne prije nego što je opalio iz pištolja. Ali umjesto toga, tvrde izvori, Willis je pucao iz pištolja prije nego što je to izgovorio, a glumica se nije sagnula.

Ipak, na setu nitko nije povrijeđen, a i oružar sa seta kasnije je demantirao tvrdnje da je bila riječ o “opasnoj” situaciji.

Willis je na setu često imao pratnju, a njegov dugogodišnji pomoćnik Stephen J. Eads bio je plaćen, tvrde izvori, do 200.000 dolara po filmu da ga čuva.

Smanjen broj stranica

Na snimanju Open Sourcea glumac Adam Huel Potter zarađivao je do 4.150 dolara sedmično da čita scenarij Willisu u slušalicu.

“Čini se da moramo smanjiti Bruceov broj stranica za otprilike pet stranica”, rekao je režiser Mike Burns u e-mailu scenaristu u junu 2020.

“Moramo i malo skratiti njegove dijaloge, smanjiti monologe i slično”, dodao je.

Prema LA Timesu, Willis je za dva dana rada na setu plaćen 2 miliona dolara.

Akcijske scene ili dijelove koji su zahtijevali kaskaderstvo često je izvodio dubler umjesto Willisa.

Podsjećamo, glumcu je dijagnosticirana demencija sa 67 godina.