Politika

Begić: SDP nema potpise koje je obećao prezentirati javnosti kao dokaz da imaju većinu u Predstavničkom domu

Ne stišavaju se reakcije nakon istupa čelnika SDP-a BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Nakon svega, oštro je reagirao Zlatan Begić, državni parlamentarac i član Predsjedništva Demokrastke fronte.

“Jadan pokušaj manipulacije još jadnijeg rukovodstva SDP-a. Žalba je uložena Sudu BiH na raniju Odluku CIK-a zbog odbijanja ovjere moje kandidature, a ne na Odluku CIK-a kojom se ovjerava lista kandidata iz reda konstitutivnih naroda – koja je donesena kasnije (prvo se ovjeravaju kandidati pojedinačno, a onda se ovjerava lista kandidata).

To iz razloga jer ja ne osporavam pravo bilo kojeg građanina da se kandiduje – uključujući i one koji pripadaju konstitutivnim narodima”, poručio je Begić, te dodao:

Ja sam osporio odluku kojom se onemogućava moja kandidatura zbog etničke pripadnosti u konkretnom slučaju. Dakle, lista kandidata iz reda konstitutivnih naroda je ovjerena od strane CIK-a, na nju nije uložena žalba sa moje strane, procedura može da se nastavi (ako neko drugi nije uložio žalbu – a koliko znam nije).

Zapravo se radi o tome da SDP nema potpise koje je obećao prezentirati javnosti kao dokaz da imaju većinu u Predstavničkom domu, pa moju žalbu koja nema nikakve veze sa ovjerom liste kandidata iz reda konstitutivnih naroda koristi kako bi javnost doveo u zabludu, a sebe slagali da su “jaki”. Ima li kraja u samoponižavanju ovih ljudi?Jadno! Ne potcenjujte narod”, poručio je Begić.

Podsjetimo, SDP BiH je ponovno produžio rok za dostavu potpisa zastupnika stranaka partnera kojima se potvrđuje većina u Predstavničkom domu FBiH, a kao razlog su naveli žalbu Zlatana Begića na odluku o potvrdi kandidata za (pot)predsjednika Federacije BiH.

Lider SDP-a Nermin Nikšić ranije je najavio da će potpisi biti prikupljeni do 6. februara, nakon toga je taj rok promjeren na danas, ali se to ni ovaj put neće dogoditi.