Sarajevo

Općina Centar omogućila ovjere dokumenata u šest mjesnih zajednica

Općina Centar podsjeća naše sugrađane da ovjeru dokumenata u šest mjesnih zajednica je moguće obaviti utorkom i četvrtkom od 13 do 16 sati.

FOTO: OPĆINA CENTAR
FOTO: OPĆINA CENTAR

Sredinom prošle godine Služba za lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu i Služba za opću upravu Općine Centar su pokrenule pilot projekat ovjere dokumenata u prostorijama nekoliko mjesnih zajednica: „Bardakčije“ u Ulici Zaima Šarca 14d, „Pionirska dolina“ u Ulici Nahorevska 103, „Koševsko brdo“ u Ulici Braće Begić 11, „Hrastovi-Mrkovići“ u Ulici Panjina kula do broja 78 i „Soukbunar“ u Ulici Soukbunar 203.

Sekretari navedenih mjesnih zajednica ovlašteni su ovjeravati sve vrste izjava, fotokopije ličnih dokumenata, izvode iz matičnih knjiga, prijave prebivališta, raznih potvrda i slično. Informacije o vrsti dokumenata koje će biti moguće ovjeriti građani mogu dobiti na oglasnim pločama mjesnih zajednica ili lično kod sekretara.

Ovaj projekat je posebno dobio na značaju od sredine novembra prošle godine kada su započeli radovi na adaptaciji i uređenju šalter sale Općine Centar. Zbog navedenog pojedine usluge koje se pružaju u šalter sali Općine Centar privremeno su izmještene na druge lokacije među kojima je za građane ovjera dokumentacije i legalizacija potpisa može se obaviti i u prostorijama Mjesne zajednice „Skenderija – Podtekija“ u Ulici Skenderija 5, kao i u Privrednom gradu Centar Skenderija d.o.o. u Ulici Terezija bb. Sa početkom radova u šalter sali zabilježili smo povećan broj naših sugrađana koji dolaze da ovjeravaju dokumenta u mjesnim zajednicama. Posebno je povećan broj u mjesnim zajednicama Koševsko brdo“, koja je najmnogoljudnija MZ na našem području, te u MZ „Bardakčije“.

“Naši sugrađani shvataju koliko im je lakše da u svom komšiluku ovjere neophodne dokumente. Koristim se prilikom da podsjetim da prilikom dolaska u neku od mjesnih zajednica dođu sa fotokopijom dokumenta koji žele ovjeriti, jer sekretari MZ nemaju tehničku mogućnost fotokopiranja. Sugerišemo našim sugrađanima da iskoriste mogućnost ovjere dokumenata u prostorijama mjesnih zajednica, koje su bliže njihovom mjestu stanovanja, kako bi se smanjile gužve i kako bi u što kraćem vremenskom roku bile pružene usluge, posebno dok traje rekonstrukcija šalter sale”, objasnila je Selma Piljević, šefica Odsjeka za mjesnu samoupravu Općine Centar.