Svijet

Dječak (6) koji je upucao učiteljicu drugoj nastavnici prijetio da će je zapaliti: Hoću da gledam kako goriš

Učenik (6) koji je upucao svoju učiteljicu u Newport Newsu, u Virginiji, navodno je drugoj nastavnici rekao da želi da je zapali i gleda je kako gori.

FOTO: SCREENSHOT/YT/13NEWS NOW
FOTO: SCREENSHOT/YT/13NEWS NOW

Podsjetimo, dječak je početkom januara u osnovnoj školi upucao svoju učiteljicu Abigail Zwerner.

Mediji prenose da je nekoliko nastavnika, uključujući Zwerner, bilo zabrinuto zbog dječakovog ponašanja, ali su njihovi apeli bili ignorisani. Ona je tražila pomoć – naveo je jedan zaposleni.

Dijete, koje je bilo poznato po bacanju namještaja i drugih predmeta u učionici, jednom je drugoj učiteljici napisao poruku u kojoj je rekao da je mrzi i da želi da je zapali kako bi je ubio.

Kada je zabrinjavajuće pismo pokazala nadležnima u školi, rekli su joj da se toga okane.

Dječak je Zwerner upucao u grudi tokom časa, a prije toga nije bilo nikakve svađe ili upozorenja.

Otkriveno je da je najmanje jedan zaposleni škole rekao da je učenik možda donio oružje, ali pretresom ranca ništa nije pronađeno. To se dogodilo nekoliko sati prije pucnjave, odnosno, pokušaja ubistva.

Roditelji su istakli da je oružje bilo osigurano u kući i da im sin pati od “akutne nesposobnosti” i da ga redovno prate u školu svakog dana, ali da te sedmice, kada se pucnjava dogodila, prvi put nisu bili sa njim u učionici.

Kako se navodi, majka je legalno kupila pištolj, ali bi mogla da se suoči sa optužnicom jer, prema zakonu Virdžinije, krivični je prekršaj ostavljati neosigurano oružje u blizini djeteta mlađeg od 14 godina. Takođe je nazakonito da odrasla osoba dozvoli, svjesno ili nesvjesno, da dijete mlađe od 12 godina rukuje oružjem.

Učiteljica Abigail Zwerner je u međuvremenu puštena iz bolnice i kod kuće nastavlja sa oporavkom.