Svijet

Nevjerovatni prizori u britanskim marketima: 'Ovo mora da je šala! Tako smo nisko spali'

Britanci se iz dana u dan suočavaju sa sve većom ekonomskom krizom, non stop su im neki štrajkovi, a perspektiva im uopće ne izgleda bajno. Premijere mijenjaju kao na traci, a privreda im samo tone. Britanci sve manje toga mogu kupiti za svoje plate, jer inflacija ih dobrano nagriza, pa nije za čuditi se da je sve više lopovluka.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Krađe u trgovinama porasle su za 18 posto u odnosu na proteklu godinu, a inflacija im je u decembru dosegla rekordnih 14,7 posto.

Krade se masovno i hrana po supermarketima, a ono što je donedavno bilo nezamislivo postao je svakodnevni prizor u londonskim prodavnicama: zbog ogromnih gubitaka u inkasima, trgovci su masovno počeli stavljati katance na brojne prehrambene proizvode, čak i na mlijeko, sir i jaja.

Dosad smo takvu zaštitu viđali samo na luksuznim tehničkim proizvodima i odjeći, ali da će se osnovne namirnice stavljati pod ključ, e to je već nešto novo.

U zadnje vrijeme najviše se krade meso i to odresci. Kako piše Mirror, u jednoj trgovini u centru Londona, počeli su zaključavati i frižidere. Stavili su na njih katance da spriječe kupce da sami uzimaju meso i onemoguće potencijalne lopove da ga ukradu i onda kasnije jeftino preprodaju.

Stavili su natpis na frižider na kojem kupce pozivaju da se obrate trgovcima ukoliko im treba komad mesa, a sličnu praksu uvele su i druge trgovine po Velikoj Britaniji.

Tako su trgovci u jednoj trgovini u istočnom Londonu objasnili novinaru Harryju Wallopu zašto su odresci “dostupni samo na zahtjev”. Ako ih izložimo bez zaštite, odmah ih pokradu, prenosi Slobodna dalmacija.

Stručnjaci kažu da je problem ozbiljan i da bi kradljivci odrezaka mogli koštati trgovine do 15 posto njihove dobiti.

Profesor Joshua Bamfield iz Centra za istraživanje maloprodaje rekao je da lopovi ciljaju odreske jer ih je tako lako prodati.

Mogu ih prodavati od vrata do vrata ili, ako uzmu dovoljno, prodavati ih pabovima – kaže on.

Ovo mora da je šala! Tako smo nisko spali – komentarišu ljudi…

FOTO: HARRY WALLOP
FOTO: HARRY WALLOP